I Hrvatsku pogađa afera "Dajmler"

Afera u vezi sa automobilskom kompanijom "Dajmler", čiji su predstavnici pred sudom priznali da su podmićivali zvaničnike u više država, potresla je i Hrvatsku.

Izvor: B92

Subota, 27.03.2010.

15:11

Default images

Lokalni mediji prenose da su zvaničnici u Hrvatskoj tražili mnogo veće iznose za mito nego u mnogo većim zemljama, na primer Rusiji ili Kini. U Hrvatskoj je afera, koja ovih dana potresa svet, otvorena još 2003. godine, kada je pokrenuta istraga povodom kupovine 210 vatrogasnih vozila kompanije "Dajmler".

Policijska istraga izazvala je žestoka reagovanja, od prozivki na račun tadašnje vlade Socijaldemokratske partije, pa do negiranja umešanosti u aferu bivšeg predsednika Stjepana Mesića.

Vladajući HDZ je, osim članova tadašnje vlade SDP-a, danas prozvao i bivšeg predsednika Mesića, iz čijeg je kabineta odgovoreno da se on "u svoja dva mandata borio da kompanije koje u svetu posećuje grade pogone u Hrvatskoj i da otvaraju radna mesta", a da ga sada "napadaju oni koji imaju jako dobra radna mesta, a da nikad nisu otvorili ni jedno radno mesto".

U tekstovima u štampi se navodi i da je Mesić odlikovao predstavnika "Dajmlera" Matijasa Klajnerta, na šta Mesićev bivši kabinet odgovara da je on odlikovan "za naročite zasluge za zdravstvo, socijalno staranje i promovisanje moralnih vrednosti, na predlog ministarstva zdravstva".

Hrvatska je pomenutih 210 vozila platila 84 miliona evra. Na poništenom javnom konkursu, ponuda domaće kompanije "Tehnomehanika" iz Marije Bistrice bila je za oko 200 miliona kuna (27,5 miliona evra) jeftinija ali, kako ta kompanija, koja je dugi niz godina proizvodila vatrogasna vozila, nije imala bankovno jemstvo i bila je u stečaju, posao je dobio nemački konzorcijum neposrednom pogodbom.

Podsetimo, kompanije "Dajmler" priznala je pred američkim sudom da je podmićivala službenike u 22 države, uključujući i Srbiju. Predstavnici Vlade Srbije, međutim, tvrde da u poslednjih nekoliko godina nisu sarađivali sa tom kompanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: