Kanadske snage se povlače iz BiH

Kanadske oružane snage potpuno se povlače iz Bosne i Hercegovine, najavljeno je u Otavi.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

09:11

Default images

Kanada će povući i poslednjih šest oficira koji su u okviru operacije "Bronza" radili u sastavu NATO-a u BiH, a povodom toga će u ponedeljak, 29. marta, u glavnom štabu u Sarajevu Kanađani prirediti prigodnu svečanost.

Operacija "Bronza" otpočela je decembra 2004. godine i poslednja je u nizu kanadskih misija u Bosni i Hercegovini. Njen osnovni cilj je pomaganje u reformi odbrane, reintegraciji ratnih veterana u civilno društvo i priključenju BiH programu "Partnerstvo za mir".

Štab NATO u Sarajevu takođe obavlja zadatke anti-terorističkog karaktera, pruža podršku Tribunalu za ratne zločine u Hagu u vezi sa osobama optuženim za ratne zločine i razmenjuje obaveštajne podatke.

Kanadske oružane snage aktivne su na Balkanu još od septembra 1991. godine. Brojne trupe raspoređene su u BiH od februara 1992. u sastavu Unprofor čiji je komandant glavnog štaba, a potom komandant Sektora Sarajevo tokom 1992. godine bio general Luis Mekenzi, jedan od najpoznatijih mirovnjaka u kanadskoj istoriji.

Usledile su mirovne operacije IFOR i SFOR u kojima su Kanađani takođe imali brojno i vidno učesće. Oni su pomagali ne samo u očuvanju mira, već i u posleratnoj društvenoj i infrastrukturnoj obnovi.

Od 1992. više od 40.000 Kanađana služilo je u Bosni i Hercegovini, a 23 pripadnika kanadskih mirovnih snaga je poginulo u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: