G17 plus: Konsenzusom do guvernera

Dogovor o izboru novog guverneru NBS treba da bude rezultat konsenzusa, ne samo vladajuće koalicije, nego i šire, kaže potpresednica G17 plus Suzana Grubješić.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

01:07

Default images

Za sada je nepoznato koja će stranka predložiti novog guvernara Narodne banke Srbije, a do sada je izbor kandidata pripadao stranci G17 plus. Potpredsednica ove stranke kaže da su svi u igri, ali da naslednik mora da bude jednako stručan kao i bivši guverner Radovan Jelašić.

"To mesto treba da bude rezultat konsenzusa unutar ne samo vladajuće koalicije, nego i šire. Podsetiću, i sam guverner Jelašić je rekao, bez obzira ko vas je predložio na tu funkciju, zaboravite na tu podrški i radite svoj posao, kao što je i on radio sve ove godine, stručno i profesionalno”, kaže ona.

"Ne želim da se upuštam u spekulacije ko treba da bude novi guverner, to je i suviše ozbiljno pitanje i svakako da god bude izabran, trebalo bi da bude jednako stručan kao Jelašić, ako ne i bolji. Ne znam da li je to moguće", kaže Grubješićeva.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić smatra da je Jelašić često bio izložen kritikama jer je govorio istinu i ono što je nepopularno. On veruje da će posle kraće pauze, Jelašić ponovo biti angažovan na državnim funkcijama.

"U našoj zemlji se često kritikuju oni koji rade, najviše se kritikuju oni koji kažu istinu i napadaju oni koji su spremni da kažu i ono što je nepopularno. Jelašić je jedan od onoh ljudi koji je bio spreman da kaže istinu i neke nepopularne stvari i zbog toga je često bio napadan. U mesecima koji dolaze videćemo koliko je bio velik njegov doprinos u stabilizaciji naše ekonomije i finansijskoj sistema i bazieonoga što je perspektiva naše zemlje", kaže Đelić.

"Od kada je on odlučio da podnese ostavku, dobio sam pozive nekih veoma prestižnih institucija iz sveta i budite uvereni da, ukoliko Srbija ne predloži i ne ponudi Radovanu Jelašiću interesantne izazove, veoma brzo ćemo ga videti na čelnom mestu jedne velike istitucije u svetu", kaže on.

U javnosti se za sada spekuliše o tri potencijalna kandidata za novog guvernera.

Najčešće se pominju predsednik Upravnog odbora "Sosijete ženeral banke" Goran Pitić i predsednik Izvršnog odbora Hipo "Alpe Adrija banke" Vladimir Čupić, ali i Dejan Šoškić, predsednik Saveta NBS i član premijerovog ekonomskog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: