Al Kaida oslobodila zatočenicu

Humanitarna radnica Alisija Games iz Španije doputovala kući pošto su je, nakon 4 meseca, oslobodili pripadnici krila terorističke Al Kaide u Severnoj Africi.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

00:15

Default images

"Zaista sam srećna što sam se vratila kući, a moja sreća će biti potpuna kada se vrate i Albert i Roku", rekla je Gamesova po sletanju u Barselonu, misleći na sunarodnike koji su oteti. Alberta Vilaltu, Rokua Paskala i Gamesovu otela je banda naoružana mitraljezima u novembru u severenoj Mauritaniji, dok su u okviru humanitarne akcije išli u susedni Senegal.

Veruje se da su taoce prebacili u severne delove Malija, gde deluju krijumčari, banditi i grupe povezane sa lokalnim ogrankom Al Kaide.

Vilalta i Paskal su još u zatočeništvu, a Španija veruje da ih drže pripadnici ogranka Al Kaide u Magrebu, preneo je Rojters.

"Nastavićemo da naporno radimo kako bi osigurali da se Albert i Roku što pre vrate kući", izjavio je zamenik premijera Marija Teresa Fernandes de la Vega na konferenciji za novinare, dodajući da nikakav otkup nije plaćen za Gamesovu.

Gamesova, za čije oslobađanje nije plaćen otkup, rekla je da su prema njenim saputnicima relativno dobro postupali i da nisu imali zdravstvenih problema, ali da su uslovi u pustinji bili teški.

Španska vlada nije mogla da potvrdi izveštaje da je jedna Italijanka oslobođena kada i Gamesova, ali izvor blizak predsedništvu susedne države Burkina Faso kaže da ona još nije puštena iz zatočeništva.

Gamesova je oslobođena dve sedmice pošto su pripadnici severnoafričkog krila Al Kaide oslobodili Francuza Pjera Kamatu, tri meseca pošto je otet.

Vlada Malijska je morala da oslobodi četiri pripadnika islamističke organizacije posle pretnji Al Kaide da će ubiti Kamatu ukoliko oni ne budu oslobođeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: