File iduće nedelje u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Štefan File 17. i 18. marta u Beogradu razgovaraće s najvišim srpskim zvaničnicima o pospešenju procesa pridruživanja Srbije EU.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

16:55

Default images

File će s čelnicima vlasti u Beogradu razmeniti i mišljenje o izgledima da se do polovine godine pokrene ratifikacija Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji EU-Srbija, što bi omogućilo da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, rekli su agenciji Beta izvori Evropske komisije u Briselu.

Fileova predstavnica za štampu Anđela Filote potvrdila je da će File prvi put doputovati u Beograd iduće nedelje, 17. marta i dan kasnije, 18. marta po podne otputovati i u Podgoricu i Sarajevo.

Pojedinosti ovih poseta se još utvrđuju, objasnila je Anđela Filote, dodavši da će File 19. marta takođe posetiti Kosovo i Albaniju.

Evropski komesar za proširenje će 20. marta učestvovati na konferenciji o saradnji zapadnobalkanskih država i Evropske unije na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar je na završetku ministarskog zasedanja EU u subotu u Kordobi izjavio da će lideri zapadnobalkanskih zemalja na Brdu kod Kranja "usvojiti saopštenje o svojim obavezama, stavovima i očekivanjima od EU" u procesu pridruživanja Uniji.

To bi bila i poruka za susret na vrhu EU-zapadni Balkan u junu u Sarajevu, dodao je Žbogar.

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini stavio je u Korodobi do znanja da skup u Sloveniji 20. marta "nije evropsko zasedanje".

Fratini je rekao da su Italija i Španija evropskim kolegama u Kordobi podnele predloge za susret na vrhu u Sarajevu, čiji je cilj da se "osnaži evropska perspektiva zapadnobalkanskog regiona".

Španija i Italija su u zajedničkom dokumentu podvukle da "Evropska unija mora pokazati zemljama regiona da ćemo učiniti više nego pre deset godina", kad je sličan skup održan u Zagrebu.

"Izazovi su sad različiti u odnosu na prilike pre deset godina", navodi se u špansko-italijanskom dokumentu, uz opasku da su demokratije u državama regiona učvršćene, a privrede su napredovale uprkos nedavnoj globalnoj ekonomskoj krizi i recesiji. Sad je izazov da se upravo ubrzaju i pospeše reforme", smatraju Španija i Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: