Beograd: Počeo sajam zapošljavanja

U beogradskom Ekspo centru počeo je dvodnevni Sajam zapošljavanja "Top džob", na kojem učestvuje 45 kompanija koje nude više od 1 000 radnih mesta.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

12:35

Default images

U godini kada počinje primena Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, “Top džob” je i podsticaj za kompanije da ih zaposle i pokažu da posluju na društveno odgovoran način.

Dvadesetdevetogodišnji Milan Alimpić, boluje od cerebralne paralize ali je među prvima predao svoju biografiju na štandovima nekoliko kompanija u potrazi za poslom.

Ima treći stepen škole za pejzažnu arhitekturu i nekoliko završenih kurseva za računare.

“Pokušavam, pa gde nađem. Otprilike svuda sam predao, a najviše oko banaka pošto imam taj završeni računarski kurs, mislim da bi mi to najviše odgovaralo”, kaže Milan.

Kompanije su ponudile oko hiljadu radnih mesta a najviše u IT sektoru, finasijama i marketingu.

U “Filipu Morisu” traže volontera u finansijama i adminstratora u voznom parku i, prema rečima Milice Petrović iz ove kompanije, pozdravljaju novi zakon koji poslodavce od maja obavezuje na zapošlajvanje osoba sa invaliditetom.

"Mi u našoj kompaniji konkertno zapošljavano više lica sa invaliditetom i to za nas ne predstavlja ograničenje. Očekujemo prijave zainteresovanih kandidata koji bi mogli eventualno da rade na nekim od naših poslova”, kaže Petrovićeva.

“Top džob” je jedan od prvih sajmova zapošljavanja posvećen deci bez roditeljskog staranja i mladima sa invaliditetom od kojih je svega 13 odsto radno angažovano.

A prioritet Vlade je, uz očuvanje postojećih radnih mesta, otvaranje novih - podsticaj poslodavcima da ih zaposle kako bi ih integrisali u društvo, kaže ministar rada Rasim Ljajić.

"Na ovakav način mi ohrabrujemo poslodavce da krenu u striktnu primenu zakona u protivnom su predviđene i sankcije za one koji taj zakon ne primenjuju", kaže on.

Poruku poslodavcima uputio je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

“Nije nam interes da poslodavci primene onu drugu klauzulu zakona koja kaže tri prosečne plate uplati se kao neka vrsta sankcija i ne zaposlimo ljude”, naveo je on.

U Ministarstvu ekonomije napominju da poslodavac koji ne ispuni nove zakonske obaveze može da zaključi ugovor sa preduzećem koje zapošljava osobe sa invaliditetom o nabavci materijala ili usluga ili da uplaćuje određeni iznos zarade u budžetski fond prema broju osoba sa posebnim potrebama koje bi trebalo da zaposli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: