Prizren: Osveštana obnovljena crkva

U Prizrenu je osveštana pravoslavna crkva Sveti Đorđe, koja je obnovljena prošle godine pošto je zapaljena i oskrnavljena u martovskom nasilju 2004.

Izvor: B92

Nedelja, 21.02.2010.

11:22

Default images

Malobrojna srpska zajednica u Prizrenu ocenjuje da je život u tom gradu danas nešto bezbedniji u odnosu na prethodne godine. Liturgija u Prizrenu bila je povod za okupljanje preostalih Srba u tom gradu.

U Prizrenu je ostalo 30-ak Srba, a među njima i supružnici Janković.

“Sve je dobro, samo što, eto, nedostaje najviše što nemam, bre, ovde – pogotovo ja, kažem za sebe – nemam dece, nemam brata, nemam strica, da se progovorimo. Jedan dan ću da umrem i šta je to!? Ništa”, kaže Janko Janković.

Miloš Nekić, od kraja rata u Prizrenu živi sam. Za razliku od ranijih godina, u Prizrenu se kaže on, sada živi bezbednije.

“Uslovi života ovde se svakodnevno poboljšavaju. I mi se nadamo da će to tokom vremena (da se nastavi) jer neumitni korak evolucije niko nije mogao da zaustavi, a evolucija znači i boljitak, pa se prema tome i mi nadamo boljim danima”, kaže Nekić.

U vreme liturgije u crkvi Svetog Đorđa, centar Prizrena je bio prilično pust. Albanci koje smo zatekli na ulicama Prizrena, kažu da im dolazak Srba i obnavljanje crkava ne smeta:

“Dobro je, lepo je. Trebalo je odavno da dođu, ne samo danas, nego odavno je trebalo. Zna se, gotovo je. Sad treba jednostavno da se pomirimo.”

“I oni imaju svoju veru, i mi imamo svoju veru. Svaki svoju veru neka drži. Samo jedno mogu da kažem, i ti moliš jednog boga, i ja molim jednog boga, i onaj drugi. Jedan bog je, nema drugi.”

Među vernicima na današnjoj liturgiji bio je i savetnik predsednika Srbije za Kosovo Mlađan Đorđević.

“Život, bez obzira na sve prepreke, mora da ide dalje i ovo je ohrabrenje za one Srbe koji su ostali u Prizrenu i ohrabrenje za one Srbe koji žele da se vrate, da je život u Prizrenu moguć, da je povratak moguć”, kaže Đorđević.

Ohrabrenje Srbima da nastave da žive u prizrenu, uputio je i vladika Atanasije.

“Ja sam se obradovao jutros kad smo išli u ovu crkvicu Svetog Nikole da nas ljudi pozdravljaju, da nas pozdravljaju ovi ovde stražari Goranci, ako se ne veram. I da se vidi ovo drugo lice od onoga koje smo viđali kad je ovo rušeno. Hvala bogu i biće još bolje. Nemoj nikada da u srce naše da ulazi mržnja, osveta”, poručio je on.

Osveštanje crkve u Prizrenu predstavlja nastavak osvestanja obnovljenih pravoslavnih crkava porušenih u nasilju 2004 godine. Pored Srba Prizrenaca, danas je bilo i vernika iz Orahovca, Velike Hoče, Gračanice, Mitrovice i drugih mesta na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: