Eštonova: Budućnost Kosova je u EU

Ketrin Ešton kaže da, iako sve zemlje EU nisu priznale nezavisnost Kosova, postoji puna saglasnost da Priština i region imaju evropsku perspektivu.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

16:35

Default images

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, posle Sarajeva i Beograda, danas je posetila i Prištinu. Ona je rekla da Kosovo pripada Evropi i da je region zapadnog Balkana za nju među najvišim prioritetima.

Na dnevnom redu posete Eštonove nalazile su se samo tri tačke - poseta Euleksu gde se, iza zatvorenih vrata, susrela sa najvišim evropskim zvaničnicima na Kosovu, zatim susret sa premijerom Hašimom Tačijem, ali i poseta manastiru Visoki Dečani, Srpske pravoslavne crkve.

Poseta Euleksu je prošla po planu, ali je susret sa kosovskim premijerom trajao gotovo sat vremena duže nego što je to bilo predviđeno.

Nakon razgovora sa prvim čovekom Vlade u Prištini, Ketrin Ešton je novinarima izjavila da, iako pet članica EU još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova, Evropska unija ima jedinstven stav o budućnosti Kosova.

“Evropska unija je stopostotno ujedinjena u tome da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji”, poručila je visoka predstavnica EU.

Ističući da ona ima razumevanje za insistiranje Kosova da bude uključeno u sistem vizne liberalizacije, Eštonova je najavila da će u nekoliko narednih nedelja na Kosovo stići poseban tim EU zadužen za utvrđivanje stanja.

Premijer Hašim Tači kaže da je njegov kabinet posvećen punoj implementaciji demokratskih kriterijuma, neophodnih za proces pribiližavanja Uniji.

“Mogu vam reći da Kosovo ima evropski status, ima evropsku budućnost. Stvorićmo lakše mogućnosti da bi se kretali paralelno sa drugim zemljama i narodima u pravcu integracije u Evropsku uniju", rekao je Tači.

Tači je dodao da njegova Vlada ubrzo očekuje da iz Brisela dobije upustva za viznu liberalizaciju i ozvaničenje trgovinske saradnje.

O poseti Ketrin Ešton manastiru Visoki Dečani možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: