Platani preživeli utorak

Seča preko tri stotine platana u Bulevaru kralja Aleksandra neće početi danas, a tačan datum uklanjanja drvoreda biće naknadno određen, kažu u "Zelenilu".

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 16.02.2010.

10:02

Default images

Portparolka Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd", Dragana Tucović – Baranac, izjavila je da seča 329 platana nije ni planirana za danas. Ona je podsetila da će platani biti posečeni po preporuci stručnjaka Šumarskog fakulteta, koji su konstatovali izuzetno loše stanje drvoreda i preporučili da se iskoristi rekonstrukcija Bulevara za njegovu zamenu.

Rekonstrukcija tramvajskog koloseka u Bulevaru kralja Aleksandra počinje uklanjanjanjem kontaktne mreže, kioska, stubića, ali i najavljenom sečom bolesnih stabala platana, od Vukovog spomenika ka pijaci "Đeram".

Protiv seče platana pobunili su se brojni građani, kao i udruženje "Sačuvajmo beogradske platane".

Iz Gradskog zelenila kažu da su stabla trula i da moraju da se seku, a neka prave i prostorne probleme i uveravaju da je detaljnu studiju uradio Šumarski fakultet.

Jovan Ćirilov, koji je organizovao proteste protiv seče, kaže da je ovakvo stanje između ostalog i posledica postupka s platanima prethodnih godina:

"Što se više približava seča platana ispred mog prozora u najlepšem bulevaru u Beogradu, sve manje znam o tome, sve mi je to komplikovanije, sve mi je tuga veća što ćemo se od toga rastati. Vesti koje dolaze o tome od onih koji su doneli tu odluku sve su protivurečnije, čudim se nekima kojima je to struka da su pre svega sekli ove platane na taj način da su iznikli, ne grane, nego neko šiblje od te seče koja je bila pre dve-tri godine i platani su postali bolesniji", rekao je Ćirilov.
(Pedro Staquinho, Facebook)
Zvaničnici opet tvrde da će posaditi novo drveće na jesen i to više stabala nego što će biti posečeno.

Međutim nedostatak prave javne rasprave o ovom pitanju po mišljenju Jovana Ćirilova govori da u pitanju nisu čista posla:

"Kao i obično, u takvim stvarima se krije nešto, nečiji interes, da li hoće neka druga drva da sade, sve je jedna velika petljavina koja je posledica da u pojedinim segmentima našeg života nema demokratije. Ne mogu da poreknem uopšte, ali u nekim segmentima kad zakaže demokratija onda se sve krije i petlja", kaže Ćirilov.

Kako je ranije za "Danas" rekao Čedomir Marković, profesor Šumarskog fakulteta, problem je nastao zbog nestručnog orezivanja grana koje je obavljeno u periodu od 1995. do 1997.godine, kada su na stablima stvoreni preseci velikih površina koje veoma teško zarastaju, zbog čega se pojavila trulež.

O uklanjanju platana u jednoj od najprometnijih beogradskih ulica raspravljaće i Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine. Predsednik Odbora Čedomir Jovanović zakazao je sednicu ovog tela za četvrtak, 18. februara.

Jovanović će na sednicu pozvati predstavnike Ministarstva životne sredine, gradskih službi, Sekretarijata za životnu sredinu i komunalne poslove, Zelenila Beograd, profesore Šumarskog, Građevinskog i Biološkog fakulteta, Instituta za šumarstvo, Akademije arhitekture Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Instituta za javno zdravlje.

Na sednicu će biti pozvani i predstavnici civilnih organizacija i neformalnih grupa koje prate ovaj problem, dodaje se u saopštenju.

Inače, na mreži "Fejsbuk" organizovana je grupa za zaštitu begradskih platana, koja ima više od 12.000 članova.

A o najavljenoj seči platana možete čitati i na Blogu B92 u tekstu Srđana Mitrovića - "Masakr motornom testerom po Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: