U Valjevu pregledano 4.500 žena

U Valjevu je za tri i po meseca na mobilnom mamografu pregledano 4.500 žena, dok je u valjevskoj bolnici pregledano više od 6.500 žena iz Kolubarskog okruga.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.02.2010.

17:01

Default images

"Te brojke potvrđuju da je izbor Valjeva za dolazak mobilnog mamografa bio apsolutno opravdan", rekao je novinarima predsednik radne grupe za skrining i rano otkrivanje raka dojke Ministarstva zdravlja Srbije Zoran Rakočević.

Rakočević je naveo da je do sada analizirano 1.900 mamografija na osnovu kojih su od 10. januara u valjevskoj bolnici počele operacije pacijentkinja kod kojih je otkrivena maligna promena dojke.

Dodao je da rezultat kod 200 žena zahteva dalje dijagnostičke preglede i praćenje rezultata u određenom vremenskom periodu.

Rakočević je kazao da su u poređenju sa Kraljevom, gde je mobilni mamograf bio pre Valjeva, rezultati pregledanih žena "približno isti".

On je podsetio na značaj ranog otkrivanja bolesti, a upravo mobilni mamograf je "prvi korak u toj preventivi".

Mobilni mamograf 15. februara iz Valjeva odlazi u Sombor, čime se kampanja pregleda i ranog otkrivanja raka dojke u Kolubarskom okrugu ne završava jer će, prema rečima koordinatora akcije Slavice Viotorović, pregledi na koje čeka oko 600 žena biti urađeni u valjevskom Zdravstvenom centru.

Mobilni digitalni mamograf je dar medijske kuće B92 Institututu za onkologiju i radiologiju Srbije u okviru kampanje "Srbija protiv raka", a zakazivanje kliničkih pregleda i dalje je moguće telefonom 0800-014-014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: