Radnici blokirali šabačku stanicu

Bivši i sadašnji radnici autosaobraćajnog preduzeća “7. juli“, nekadašnjeg najvećeg prevoznika u zapadnoj Srbiji, blokirali su glavnu autobusku stanicu u Šapcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

16:17

Default images

Oni zahtevaju isplatu 20-ak zaostalih zarada, regulisanje ugovorenih obaveza i uspostavljanje redovnih linija. Radnici traže pomoć države u rešavanju svojih problema, jer posle više pokušaja prodaje imovine, ne znaju ko je nadležan za to da im isplati dug.

Predstavnici sindikata i radnici Autosaobraćajnog preduzeća “7. juli” koji su blokirali ulaz u autobusku stanicu, kažu da više od 600 bivših i sadašnjih zaposlenih potražuje između 15 i 20 ličnih dohodaka, ali da zbog vlasničkih transformacija ne znaju ko treba da im nadoknadi dug.

“Radnicima se duguju neisplaćene plate od 2003. do 2010. godine u iznosu od 90 do 95 miliona”, kaže Petar Pavić, predsednik Štrakačkog odbora.

“Idem u Opštinski sud od godine do godine. Sudija pita što sam došao, neće mi on dati pare… Ja ne znam kome da se obratim”, kaže radnik Dragoljub Branković.

Šabačko autosaobraćajno preduzeće 2007. godine kupio je Mile Jerković iz Bačke Topole, ali je zbog nepoštovanja obaveza, ugovor raskinut posle godinu dana, a kapital preduzeća prebačen u Akcijski fond.

U novembru prošle godine obezvređene akcije nekadašnjeg najvećeg prevoznika u zapadnoj Srbiji našle su se na berzi.

“Firma ‘Bolvesani’ se javila kao kupac i kupila 85 odsto akcija po minimalnoj ceni akcije po 25 dinara, u ukupnom iznosu od 3,5 miliona dinara”, kaže predsednica Sindikata “Nezavisnost” Jelena Kojić.

“Četrtog januara 2010. godine je došla Zorica Đurin koja se predstavila kao direktorica. Mi smo je pitali ko je dužan da plati sve zaostale zarade i šta će biti sa ostatkom radnika, ona je rekla da je firma ‘Bolvesani’ dužna da sve to uradi. Više te Zorice nema, niti ikoga da nam plati, a stižu samo štetni ugovori”, kaže radnik Milan Todorović.

Od 1 300 radnika, koliko je radilo nekada u šabačkom “7. julu”, ostalo je samo devet zaposlenih.

Osim otuđivanja imovine, u ovom preduzeću kažu da postoji problem i sa akcijama koje im pripadaju.

“Imao sam preko pet stotina hiljada vrednosti akcije, sada mi ova firma nudi hiljadu i po dinara i imam 60 akcija. Ko je to meni smanjio i broj i vrednost akcija?”, pita se Gojko Topić, bivši otpravnik.

Osim zahteva da im se isplati dug, radnici ”7. jula“ traže da se obavi revizija prodaje i obezbedi poslovanje jer se plaše da će i ostale nekretnine, poslovni prostori u Šapcu, Bogatiću, Beogradu i nekadašnje poslovnice u Sarajevu i Mariboru, biti rasprodati.

Biznismen Mile Jerković tvrdi da je Agencija za privatizaciju jednostrano raskinula ugovor o kupovini AD ”7. jul“ u junu 2008.

On kaže da su problemi nastali kada je Akcijski fond imenovao radnika Petra Pavića za zastupnika društvenog kapitala.

Jerković tvrdi da, dok je Pavić upravljao kapitalom Akcijskog fonda, ni jedan dinar nije uplaćen tom preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: