Đilas: Ko koliko plaća gas

Cena gasa ne obračunava se isto za sve gradove, optužuje gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. To nije istina, odgovara direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

10:46

Default images

Đilas je, gostujući u "Kažiprstu", naveo da podaci gradske uprave pokazuju da u Srbiji ima i toplana i preduzeća koji plaćaju nižu cenu gasa od Beograda. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović tvrdi da to nije istina.

Oko cene gasa u Srbiji izbila je velika polemika između aktuelnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića.

Đilas je izneo optužbe da se cena tog energenta ne obračunava na isti način u svim gradovima u Srbiji.

S druge strane, iz "Srbijagasa", stižu uveravanja da se cena gasa formira na jedinstven način za sve gradove.

"Sadašnja cena gasa i nepovoljan kurs dinara mogli bi da utiču na to da grejanje u Beogradu poskupi za više od 20 odsto, zbog čega će gradski čelnici zatražiti objašnjenje na koji način se formira cena gasa", izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

On tvrdi da raspolaže informacijama koje ukazuju na to da se cena tog energenta ne obračunava na isti način u svim gradovima u Srbiji.

"Pošto su naši podaci govorili da prošle godine gas, što je rekao i ministar Milosavljević, pao na svetskim berzama za 50 posto, ljudi Srbijagasa kažu to je tako, jer taj gas ne može da se dopremi do Srbije nego mora da se dopremi ovaj koji ide gasovodom i tako dalje”, kaže Đilas.

U "Srbijagasu" negiraju tvrdnje o nejednakim metodama obračunavanja cene gasa za korisnike u gradovima u Srbiji.

Direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović objašnjava za B92 da su gubici zabeleženi isključivo zbog toga što cena gasa nije povećana.

Oni nemaju nikakve veze sa lošim vođenjem kompanije, tvrdi Bajatović.

"Mi gas obračunavamo po tačno utvrđenoj metodologiji koja je u zakonu i tarifnom sistemu koji kontroliše Agencija za energertiku. Dakle, nema nikakve razklike u cenama koje su posledica većeg obračuna. Cene se razlikuju u toliko da li ste tarifni kupac na visokom, niskom ili srednjem pritisku i da li ste tarifni ili kvalifikovani kupac. Sve toplane u Srbiji na cenu koju obračunavamo u skladu sa zakonski utvrđenom metodologijom imaju dodatak od 1,75 dinara, znači to je ono što je više od momercijalne cene zbog kreditnih aranžmana koje je Srbijagas povlačio", objašnjava Bajatović.

U poslednjem periodu je "Srbijagas", iako gubitaš, preuzeo nekoliko kompanija u stečaju. Među njima je Fabrika stakla u Paraćinu i Azotara u Pančevu.

Đilasu, međutim, nije jasno zbog čega se ulazi u vlasnički kapital preduzeća koja su likvidna. Radi se o kompaniji "Informatika", ali i firmama koja se bave poslovima osiguranja.

"Ono što meni smeta kod 'Srbijagasa' jeste ta njegova ekspanzija u isto vreme u neke oblasti za koje ja zaista ne vidim potrebe, da se osniva zejedničko osiguranje sa ruskom stranom, da se kupuju neke firme, i to ne samo ove koje ih država tera da kupuju, nego izgleda neke i sami kupuju", navodi gradonačelnik Beograda.

Takve poteze Dušan Bajatović objašnjava razvojim planovima preduzeća "Srbijagas".

"Naša poslovna procena je bila da je dobro da uđemo u beogradsku informatiku koja ima iskustva u digitalizaciji procesne opreme i upravljanja, informatičkih tehnologija i izradi industrijskih računara. To je bila naša poslovna odluka i teško nas je za tako nešto napasti. Što se tiče 'Kosig osiguranja', to je jedan međusobni dogovor. 'Srbijagas' se neće dugo zadržati u okviru te kompanije. To je bio naš dogovor sa kompanijom 'Dunav'. Oni u ovom memonetu nisu bili u mogućnosti da uđu u vlasničku strukturu, pa smo mi kao javno preduzeće praktično njima izašli u susret", kaže on.

Polemika između "Srbijagasa" i gradonačelnika Beograda nastavlja se i kada je reč, na primer o loži za finale Lige šampiona u fudbalu.

Dok gradonačelnik tvrdi da je kompanija kojom rukovodi Bajatović zakupila tu ložu i tako troši novac, Bajatović na to odgovara da te troškove snosi ruski "Gasprom", kao i da su jedini trošak "Srbijagasa" putni troškovi. Đilas je u "Kažiprstu" B92 rekao da je na sastanku kod premijera Mirka Cvetkovića, na kom su bili i ministar energetike Petar Škundrić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, dogovoreno da će vlada pomoći Beogradu da plati dugovanja za gas.

“Dogovorili smo kako će se rešiti dug od jedne milijarde dinara koji postoji godinu dana regulisati. Vlada će nam pomoći time što će Republika platiti svoja dugovanja prema Beogradu”, objasnio je Đilas.

Prema njegovim rečima, po sadašnjoj ceni gasa, grejanje u Beogradu bi trebalo da poskupi više desetina procenata da bi grad bio na nuli.
"Znači, uvek su vam u ceni grejanja dve trećine cene energenata, ako su porasli energenti za četiri meseca zajedno sa kursom za trećinu, znači mora da poskupi 20 i nešto posto, a to su ogromne cene“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: