Dačić u poseti Vašingtonu

Zamenik premijera Ivica Dačić najavio da će glavna tema razgovora sa zvaničnicima SAD biti pitanja bezbednosti i saradnje u borbi protiv terorizma i kriminala.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

12:02

Default images

Dačić, koji je počeo sedmodnevnu radnu posetu SAD, istakao je u Vašingtonu da su SAD jedan od najvažnijih strateških partnera Srbije i da su veoma važni dijalog i stalna saradnja sa najvišim državnim predstavnicima, preneo je Biro za saradnju sa medijima MUP-a Srbije.

On je ocenio da je za SAD i Srbiju veoma bitna regionalna stabilnost i da će sagovornicima preneti da je Srbija ključni faktor mira i stabilnosti u regionu.

"Srbija je veoma zainteresovana za razvoj dobrih odnosa sa najvažnijim međunarodnim faktorima i u bezbednosnom smislu u ovom trenutku predstavlja jedan od najvažnijih faktora regionalne bezbednosne saradnje", naveo je Dačić i istakao da Srbija "takve iste odnose želi i sa SAD".

On je najavio niz sastanaka sa najvišim bezbednosnim funkcionerima SAD, sa direktorom FBI-ja i susrete sa najvišim predstavnicima drugih bezbednosnih agencija i službi SAD, kao i posete njujorškoj policiji, Centru za borbu protiv terorizma i Ministarstvu za nacionalnu bezbednost.

Dačić je nakon posete Kapitol hilu istakao da će, osim globalnih političkih tema i tema regionalnog karaktera u oblasti političkih odnosa, sa svojim sagovornicima razgovarati o regionalnoj policijskoj saradnji, saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, ilegalne trgovine narkoticima, trgovine ljudima i ilegalne trgovine oružjem.

"Mi smo i do sada imali veoma dobru saradnju sa SAD. Kao što znate, ambasada SAD je nekoliko puta bila veliki donator našem ministarstvu, kada je reč o opremi za naše specijalne antiterorističke jedinice, i očekujemo i razgovore o tome kako da nastavimo razmenu iskustava i kako da nastavimo sa obukom naših ljudi koji su do sada imali nekoliko veoma značajnih projekata u SAD", rekao je Dačić.

On je dodao da su neki najvažniji rukovodioci SAJ završili visoke škole, akademije i seminare u SAD, u FBI-ju i u drugim bezbednosnim strukturama.

Dačić će se tokom posete SAD sastati sa Džejmsom Štajnbergom, zamenikom državne sekretarke Hilari Klinton, direktorom Federalnog biroa za istrage (FBI) Robertom Milerom, policijskim komesarom države Njujork Rejom Kelijem, pomoćnikom državnog sekretara za pitanja međunarodne trgovine drogama i implementacije zakona Dejvidom Džonsom, predstavnicima ministarstva pravde i drugim državnim zvaničnicima, sa kojima će razgovarati o sistemu bezbednosti i borbi protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: