Godina 2010. važna za Srbiju

Godina 2010. biće veoma važna za evropsku budućnost Srbije i zapadnog Balkana u celini, saglasili se šef diplomatije Srbije i zvaničnici EU u Briselu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.01.2010.

00:19

Default images

Nakon sednice ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, rekao je da će 2010. biti važna za evropsku budućnost čitavog zapadnog Balkana.

"Učinićemo sve što možemo da se nastavi integracija celog regiona u EU. Početak ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom je bio dobar", rekao je ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Jeremićem.

Moratinos je rekao da je današnja, prva sednica ministarskog političkog dijaloga u skladu sa Lisabonskim sporazumom, jasno ukazala na "punu posvećenost srpskog naroda i vlasti da idu putem punopravnog članstva u EU".

Španski ministar je dodao da je na sastanku razgovarano o konstruktivnoj ulozi koju Srbija može imati na zapadnom Balkanu, o situaciji u BiH i o tome kako "zajednički raditi na unapređenju situacije na Kosovu na pozitivan, pragmatičan i konstruktivan način".

Odlazeći komesar za proširenje Oli Ren je podsetio da je prošla godina bila veoma važna za evropske integracije Srbije. Ren je uveren da će "špansko predsedništvo EU to dodatno unaprediti u narednih šest meseci".

Podsećajući da je Evropska komisija pozdravila podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU, Ren je naglasio da je izvršno telo Unije spremno da započne pripremanje zvaničnog mišljenja o tome čim to od nje bude zatražio Savet EU. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je rekao da je Srbija u prošloj godini u svojim evropskim integracijama postigla rezultate koje će biti teško nadmašiti u godini pred nama, ali da je "odlučna da uspeh iz 2009. prenese i u 2010."

"Nadamo se da će ovaj proces ići što je brže moguće. Mi ćemo raditi svoj deo posla, nastavićemo da sarađujemo sa Haškim tribunalom kao što smo i do sada", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je Srbija u prošloj godini u svojim evropskim integracijama postigla rezultate koje će biti teško nadmašiti u godini pred nama, ali da je "odlučna da uspeh iz 2009. prenese i u 2010."

Inače, ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palacio Espanja izjavio je da je datum prosleđivanja aplikacije Srbije za status kandidata Savetu ministara EU još neizvestan.

Moratinos i Jeremić o Kosovu

Šef španske diplomatije najavio je da će se Evropska unija angažovati kako bi se za sever Kosova našlo "praktično rešenje koje će biti od koristi svima".

Moratinos je rekao da je u okviru političkog dijaloga sa Srbijom razgovarano i o strategiji za sever Kosova i Metohije, koju su načinile vlasti u Prištini i Međunarodna civilna kancelarija.

"Radimo na pragmatičan i konstruktivan način. Biće kontakata u periodu koji je pred nama i naći ćemo praktično rešenje koje će biti od koristi svima", rekao je španski ministar.

Ministar Jeremić je izjavio da Međunarodna civilna kancelarija koju predvodi Piter Fejt za zvanični Beograd "ne postoji", jer nije u skladu sa međunarodnim pravom.

"Mi možemo razgovarati sa Euleksom i sa bilo kim drugim ko ima legalni mandat na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244", rekao je Jeremić.

"Što se strategije za sever Kosova tiče, mi smatramo da ona ima podršku zemalja koje podržavaju rad Međunarodne civilne kancelarije, ali da nema i podršku EU", dodao je on.

Jeremić je upozorio da se više ne smeju preduzimati jednostrani potezi, kojih je, primetio je, do sada bilo i previše, i da se "mora sarađivati". Upitan hoće li Španija podržati evropske integracije Kosova, s obzirom da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, Moratinos je rekao da odluka o tom pitanju nije doneta u okviru EU.

Moratinos je rekao da će Kosovo na predstojećoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, najavljenoj za maj u Sarajevu, biti zastupljeno "na isti način kao što je to i do sada bio slučaj, kada je u pitanju EU".

Jeremić je na pitanje o stavu Srbije u vezi sa tim rekao da Beograd smatra da čitav Zapadni Balkan mora imati evropsku budućnost.

"Niko ne treba da bude isključen i sve države moraju što pre postati članice Unije. Budući status Kosova i Metohije još nije određen. Srbija se nada kompromisnom rešenju koje će biti prihvatljivo svima i naporno radi na tome", rekao je on.

Efekti prelaznog trgovinskog sporazuma

Istovremeno sa dijalogom između zvaničnika Beograda i Brisela, za nekoliko dana zvanično stupa na snagu Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

Kako je rečeno na stručnom skupu "Efekti obostrane primene Prelaznog sporazuma", za 10 meseci jednostrane primene sporazuma, Srbija je ostvarila manjak od 78 miliona evra zbog ukidanja carina, ali je ušteda preduzeća 310 miliona.

Iz Delegacije Evropske unije u Beogradu najavljuju da u 2011. sledi ukidanje carina za još 10 odsto tarifnih linija kada su u pitanju industrijski proizvodi, zatim sledećih 20 odsto tokom 2013. godine, dok bi, kako navode, ukidanje carina na najosetljivije proizvode trebalo da se desi. 2014. godine.

„Sa ekonomske strane ovaj sporazum je važan zato što omogućava privrednicima da se oslone na pravne norme koje su predvidive. Sada strani investitori tačno znaju šta da očekuju, ako ulažu u Srbiju. Privrednici mogu da iskoriste prednosti sporazuma za veći izvoz u EU, ali to zahteva dosta kapitala i standarde“, kaže šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Beogradu Alberto Kamarata.

Najavljeno je da će u martu u Beogradu biti održan sastanak predstavnika Vlade Srbije i Evropske komisije o praćenju primene trgovinskog sporazuma, a pozitivna ocena ubrzaće dobijanje upitnika za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: