Kriza tursko-jermenskog zbližavanja

Premijer Turske smatra da odluka Ustavnog suda Jermenije, o ustavnosti protokola o uspostavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje, ugrožava proces zbližavanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

00:42

Default images

Opozicione partije su tražile od Ustavnog suda Jermenije da oceni ustavnost protokola potpisanih 10. oktobra 2009. u Cirihu. Sud je odbacio pritužbe da se protokoli kose sa Ustavom, ali je uslovio njihovu punu primenu otvaranjem granica i uspostavljanjem diplomatskih odnosa. Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da takva odluka može ugroziti proces.

Puna primena protokola podrazumeva povlačenje jermenskih trupa iz Nagorno Karabaha.

Osim toga odluka suda sadrži reference na masakre nad Jermenima 1915. dok u protokolima stoji da će dve zemlje "ostvariti dijalog po pitanju istorije sa ciljem uspostavljanja međusobnog poverenja, uključujući nezavisno naučno proučavanje istorijskih dokumenata i arhiva, kako bi se definisali postojeći problemi i formulisale preporuke," bez pominjanja konkretnih događaja.

Ankara čita odluku suda kao jednostrano postavljanje preduslova koji nisu u skladu sa duhom i slovom protokola i kao moguće izražavanje teritorijalnih pretenzija.

"Mi nismo odneli protokole na Ustavni sud. Doneli smo ih direktno u naš parlament bez ikakvih promena. Nismo uposlili posrednike na tekstu. Nismo sprovodili čitanje između redova. To je dokaz naše iskrenosti. Jermenija je pokušala da izmeni tekst," rekao je turski premijer na konferenciji za štampu u Saudijskoj Arabiji, gde je u zvaničnoj poseti.

Protokoli su dočekani snažnim negodovanjem nacionalista sa obe strane granice.

Nacionalistička Jermenska revolucionarna federacija preti da će pokušati da obori predsednika Jermenije, Serža Sargsjana, ako parlament ratifikuje protokole.

S druge strane, Turska odlaže parlamentarnu raspravu o protokolima kao "vruć krompir".

Potpisivanje protokola je donelo zahlađenje odnosa Turske sa Azerbejdžanom, pa se iz turske perspektive ratifikacija u parlamentu smatra kao ustupak Jerevanu.

Granica između Turske i Jermenije je zatvorena od 1993. posle konflikta u Nagorno Karabahu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: