Pojačane mere bezbednosti

Na većini aerodroma u Evropi pojačane su mere bezbednosti i kontrola putnika koji putuju ka SAD, nakon pokušaja napada u avionu na liniji Amsterdam-Detroit.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

20:30

Default images

Mere su uvedene kao odgovor na moguće terorističke pretnje pošto je juče jedan Nigerijac, putnik na letu iz Amsterdama ka Detroitu, pokušao da aktivira sumnjivu napravu kada se avion približio odredištu. U tome su ga sprečili putnici. U avionu je u tom trenutku bilo 278 putnika i 11 članova posade.

Portparol holandskog državnog koordinatora za kontraterorizam izjavio je da su pojačane mere bezbednosti primenjene na svim letovima ka SAD u svetu i da će biti na snazi do daljeg.

Putnici koji sa londonskog aerodroma Hitrou putuju ka destinacijama u SAD dobili su danas poruke na mobilne telefone u kojima se navodi da u ručni prtljag od danas spada samo jedna torba.

Slična situacija je i na aerodromima u Italiji gde su pojačane kontrole putnika koji putuju za SAD, što uključuje i detaljniji pretres putnika i njihovog prtljaga.

Dodatne mere bezbednosti uvedene su na osnovu odluke američke Službe za bezbednost u saobraćaju i ostaće na snazi 72 sata, navode italijanske vlasti.

Nigerijac Abdul Faruk Abdulmutalab uhapšen je juče pošto je avion Erbas A-330 američke kompanije Nortvest Erlajns sleteo na aerodrom sa 278 putnika.

On je agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) priznao da je povezan sa Al Kaidom.

To je "pokušaj terorističkog napada", rekao je danas izveštaču Frans presa jedan visoki američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

U incidentu je, koji se dogodio samo 20-ak minuta pre sletanja aviona, lakše je povređeno nekoliko putnika, dok je sam Nigerijac koji je pokušao da izvede napad zadobio teške opekotine od eksploziva koji je zalepio za nogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: