Nije prihvaćen amandman SVM-a

Poslanik SVM-a Balint Pastor rekao je da ministarka Diana Dragutinović nije prihvatila amandman SVM-a u vezi s finansiranjem kapitalnih investicija u Vojvodini.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 15.12.2009.

17:13

Default images

"Razgovarao sam sa (ministarkom finansija) Dianom Dragutinović, na njenu inicijativu. Dogovorili smo se da će naš amandman u vezi budžetskog Fonda za nacionalne manjine biti prihvaćen, što je dobro, ali nismo uspeli da se dogovorimo oko našeg amandmana u vezi položaja Vojvodine", rekao je Balint Pastor.

Pastor je izjavio da "predloženi budžet za 2010. godinu nije u skladu sa ustavom, pošto Vojvodina ne bi bila u mogućnosti da tri sedmine od sedam odsto koristi na finansiranje kapitalnih rashoda, kako je to predviđeno Ustavom Srbije".

"Dobro što je došlo do razgovora, ali do dogovora nije došlo. Rekao sam da ćemo biti istrajni i dosledni i da sigurno nećemo glasati za predlog budžeta koji je protivustavan", izjavio je Pastor.

On je rekao da se nada da će uspeti da ubedi vladu da "taj amanandman prihvati".

"Dobro je što u Skupštini imamo otvorenu podršku Liberalno-demokratske partije. Pozivam i tradicionalne partnere iz Lige socijaldemokrata Vojvodine da se jasno izjasne da li će glasati za predloženi budžet koji je šteta za Vojvodinu i protivustavan", rekao je Pastor.

On je izjavio da Savez vojvođanskih Mađara traži da 40 odsto prodajne cene Naftne industrije Srbije dobije Vojvodina, što je bilo predviđeno i budžetom za 2009. godinu, "ali su zaboravili da prepišu u predlog budžeta za 2010. godinu".

Cvetković: Vojvodina će dobiti sedam odsto

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da će Vojvodina iz republičkog budžeta za 2010. dobiti sedam odsto ukupnih budžetskih prihoda, što je u skladu sa Ustavom Srbije.

Pitanje ustavnosti budžeta je "van svake sumnje", rekao je novinarima Cvetković povodom amandmana SVM-a na predloženi budžet za 2010.
Cvetković je naveo da je SVM pokrenula pitanje dodatne raspodele sredstava od prodaje NIS-a, iako je Vojvodini u ovoj godini preneto 50 odsto tih sredstava, a potvrđeno je da će biti preneto još 40 odsto posle izvršenja prenosa nadležnosti pokrajine.

"Mislim da je ministarka finansija ponudila rešenje da se identičan stav unese i u novi budžet - ne da se ultimativno traži prenos preostalih 40 odsto već da tih 40 odsto bude neki maksimum nakon što se prenesu nadležnosti", rekao je premijer Srbije u Požegi.

On je dodao da je prenos nadležnosti Vojvodini u toku i da se radi na izradi zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, posle čega će se znati kako će se te nadležnosti finasirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: