Blic: Dinar mora biti stabilan

Vodeći privrednici odlučni su u nameri da "idu do kraja“ - stabilnost kursa mora se postići, piše "Blic“.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

00:25

Default images

Samo se tako može obezbediti normalan ambijent za poslovanje, u protivnom, kapital iz Srbije vrlo lako mogao bi da se preseli u okruženje. U razgovorima sa predstavnicima vlasti, privrednici su više puta ponovili da je predvidivost kursa jedna od velikih tekovina izlaska iz recesije.

Nestabilna domaća valuta, kako kaže za "Blic“ Toplica Spasojević, predsednik Holding kompanije "ITM grupe“, znači kažnjavanje svih onih koji su investirali, zapošljavali nove radnike i širili na nova tržišta, a razvoj bazirali na kreditima.

Isto važi i za građane koji su rešavali životna pitanja zaduživanjem kod banaka.

"Svi smo mi ovim jačanjem evra zapravo kažnjeni, i to većom ratom“, naglašava Spasojević.

Direktna posledica slabljenja dinara, kako ukazuje sagovornik "Blica“, jeste manje zapošljavanje, manji prilivi od poreza, ali i opasnost da se investicije sele u region.

"Ne može niko da me ubedi da je ekonomija Makedonije, BiH i Hrvatske bolja od naše, pa imaju stabilan kurs. Kreatori ekonomske politike moraju da budu svesni da opasnost nije od inflacije već od recesije“, upozorava Toplica Spasojević.

Zbog jačanja evra svi su kažnjeni i zaposleni sa fiksnim platama i preduzeća koja su profitabilna.

"Zašto neko nije na vreme odreagovao kada je evro počeo da jača? Pa, zato i imamo aranžman sa MMF-om. Ili je postojao neki drugi cilj za koji ne znamo. Ako Vlada ne može da obezbedi stabilan ambijent za poslovanje, onda to pitanje treba da se prenese u parlament. Mi privrednici pitamo da li ova zemlja hoće prosperitetnu ekonomiju i uspešnu privredu, ili želi da svi kapital preselimo u okruženju“, ukazuje Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: