"Proces protiv anarhista politički"

Više od 20 intelektualaca potpisalo proglas u kom se proces protiv šestoro anarhista naziva političkim i traži se odbacivanje optužbe o "međunarodnom terorizmu"

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

11:42

Default images

Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista je pokrenula potpisivanje otvorenog pisma, čiji tekst su podržali brojni intelektualci, u kojem se javnosti skreće pažnja da je u pitanju politički proces. U pismu se izražava bojazan da je došlo do arbitrarnog tumačenja Krivičnog zakonika i njegove zloupotrebe u dnevno-političke svrhe.

Kako se navodi u pismu, Javno tužilaštvo je 3. novembra 2009. navodno bacanje dve zapaljene pivske flaše na grčku ambasadu okarakterisalo optužbom iz grupe najtežih zločina, čime šest dokazanih antifašista tereti za, ni manje ni više - međunarodni terorizam!

Potpisnici ukazuju na društveni kontekst "već uveliko normalizovanog istorijskog revizionizma i zakonske rehabilitacije saradnika nacista, koji su sa sobom doneli izjednačavanje levih i ultradesnih političkih ideja."

"Dovedena u situaciju neizbežnosti makar prividnog obračuna sa u sopstvenom okrilju odnegovanim, a sada već metastaziranim nasilničkim desničarskim grupama, država nalazi žrtvenu jagnjad na levici, čije drakonsko kažnjavanje treba da napravi kvazi balans i predstavi tu državu kao 'pravednu' (kao 'umerenu') između dva podjednako opasna ekstrema", navodi se.

"Živimo u državi u kojoj nema garancije da će neko zbog širenja rasne, verske i nacionalne mržnje biti procesuiran. Pripadnici klerofašističke organizacije Obraz (koja nesmetano deluje od 1993. godine) i Srpskog narodnog pokreta 1389 (koji se domaćoj javnosti predstavlja kao 'patriotski', dok održava bliske kontakte sa ruskim fašističkim organizacijama), nakon višemesečnih pretnji LGBT populaciji, kao i više napada i premlaćivanja njenih pripadnika tokom godina, nisu krivično odgovarali za svoja dela", stoji u otvorenom pismu.

"Imajući u vidu član 10. Evropske povelje o ljudskim pravima, ne ustežemo se da iznesemo svoje mišljenje da sve ovo upućuje na zaključak da je proces protiv šestoro mladih ljudi po svojoj suštini politički proces. U skladu sa tim zahtevamo odbacivanje besmislene optužnice", navodi sa na kraju pisma, čiji celokupan sadržaj možete pročitati ovde.

Pismo su podržali Aleksej Kišjuhas, Borka Pavićević, Dragomir Olujić, Goran Despotović, Jovo Bakić, Ljubiša Rajić, Ljubomir Živkov, Nebojša Spaić, Pavel Domonji, Sonja Biserko, Sonja Drljević, Srbijanka Turajlić, Staša Zajović, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković, Todor Kuljić, Vera Marković, Vesna Rakić Vodinelić, Vladimir Ilić, Zagorka Golubović, Zoran Petakov, Želimir Žilnik, a potpisivanje se nastavlja.

Danas se u Medija centru održao okrugli sto pod nazivom "Optužnica za međunarodni terorizam protiv šestoro anarhista - politički proces par ekselans“, na kojem su neki od potpisnika otvorenog pisma debatovali o tome zašto ovakva optužnica predstavlja politički proces.

Uvod u diskusiju sa pravnog aspekta je dala Vesna Rakić Vodinelić, koja je o ovoj temi objavila autorski tekst na sajtu Peščanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: