Vojvodina čeka zakon o finansiranju

Vojvođanske partije zastupljene u Skupštini Srbije nadaju se da će zakon o finansiranju i imovini Vojvodine biti vrlo brzo usvojen.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

17:34

Default images

Bez usvajanja ta dva zakona, Vojvodina bi mogla da se nađe u problemu, jer neće imati dovoljno novca da finasira nove nadležnosti. Usvajanjem Statuta i Zakona o nadležnostima Vojvodine u republičkoj skupštini, urađena je tek polovina posla. Ostalo je da se usvoje i zakoni o finasiranju i imovini, da bi pokrajina, od Nove godine, ljudski mogla da preuzme oko 150 novih nadležnosti.

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da se ne može govoriti o suštinskoj autonomiji i poštovanju Ustava dok se ta dva zakona ne usvoje.

“Prema mojim saznanjima, Ministarstvo finasija je pripremilo radnu verziju zakona o javnoj svojini još u oktobru prošle godine, ali se od tada, evo za više od 13 meseci, bukvalno nije ništa desilo. A, što se tiče zakona o finasiranju Vojvodine, niko u ovom trenutku ne zna da li je uopšte počeo rad na pripremi tog zakona”, naveo je Pastor.

Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da njegove informacije govore da Vlada Srbije, za sada ima samo ideje kako bi ta dva zakona trebalo da izgledaju.

“Ako to ne budu uradile državne institucije, mi smo počeli da radimo na timu i očekujem da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati nacrt oba zakona. Onda će Liga insistirati da njeni nacrti budu osnova na osnovu kojih će se napraviti na kraju predlozi i koji će ući u proceduru”, kazao je Kostreš.

Kostreš i Pastor nadaju se da zakoni o finansiranju i imovini Vojvodine neće doživeti istu sudbinu kao zakon o nadležnostima, na koji se čekalo više od godinu dana.

“Ja sam po prirodi optimista i iskreno verujem da onog momenta kada smo mi usvojili Satatut i Zakon o utvrđivanju nadležnosti, da smo na neki način probili, da tako kažem, zvučni zid i da će sad ova dva zakona biti zakoni za koje će nam trebati neko vreme da se oni tehnički izrade, ali da neće biti političkih usporavanja”, kazao je Kostreš.

“Ja se nadam da će se stvoriti svest u Vladi Srbije da ništa nismo uradili, ako ne donesemo Zakon o javnoj svojini i o finansiranju, i to u prvim mesecima sledeće godine. Zašto nije bilo političke volje, ja mislim da je to u potpunosti jasno - teško se daju nadležnosti, ali pare se daju još teže”, rekao je Balint Pastor.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Jovan Komšić kaže da je stvar jednostavna - da bi se neke nadležnost dobro obavile, uslov su finasije.

“Nije dovoljno dati pravo, ako ne daješ sredstva. Ako ne daješ sredstva, onda i odgovornost koju zahtevaš za kvalitetnu realizaciju datih nadležnosti i prava, a ta odgovornost sada mora biti odgovornost pokrajinkih organa. Pretpostavka te odgovornosti je i da i postoje elementarna finasijska sredstva”, objašnjava Komšić.

Šef poslanika demokrata u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović rekao je da će Vojvodina, od 153 poverene nadležnosti, najpre početi da primenjuje tri, a da će čitav proces prenosa trajati dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: