Osuđeni funkcioneri FS BiH

Generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Munib Ušanović i sekretar za finansije Miodrag Kureš osuđeni su na po pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

18:12

Default images

Sudsko veće utvrdilo je da su Ušanović i Kureš nizom nezakonitih radnji stekli protivpravnu korist u iznosu od 250.000 maraka i nešto više od 40.000 evra. Presuda visokim funkcionerima Saveza je sudski epilog brojnih skandala u toj kući, čije funkcionere javnost godinama optužuje za kriminal i uništavanje fudbala u toj zemlji.

"Od 2001. do 2005. godine izbegavanjem plaćanja poreza na promet proizvoda i usluga i poreza na plate i doprinose, odštetili su budžet Fedareacije BiH u značajnom iznosu", rekao je predsedavajući sudkog veća Esad Fejzagić.

Presudom je naređeno i oduzimanje protivpravno stečene koristi a osuđeni čelnici dobili su i zabranu obavljanja rukovodećih funkcija u Savezu u trajanju od 5 godina.

Advokat osuđenih Žarko Bulić najavio je da će uložiti žalbu.

Uprkos osudama javnosti, medija i klubova, Ušanović, koji funkciju generalnog sekretara obavlja od osnivanja fudbalskog saveza, uporno tvrdi da je radio u skladu sa zakonom.

"Samo ću kratko reći da nikad u životu nisam prisvojio nijedan dinar niti sam utajio nijedan dinar poreza", rekao je Ušanović.

Presuda je ozbiljno uzdrmala fudbalski savez koji je sve do danas ignoriso pozive na sređivanje stanja i osude rada njegovih čelnika.

Predsednik saveza Sulejman Čolaković je najavio zasedanje predsedništva.

Brojna udruženja navijača i građanja već mesecima upozoravaju kako su sudski procesi jedini način da se situacija u fudbalu u BiH dovede u red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: