FAP će sklapati kineske kamione

Kineski kamioni sklapaće se sledeće godine u Priboju, piše u memorandumu o saradnji FAP-a i kineskog proizvođača kamiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

15:08

Default images

Fabrika automobila Priboj i kineski proizvođač kamiona Dongfeng potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju koji predviđa sklapanje kineskih kamiona u Priboju od 2010. godine. Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da taj memorandum u prvoj fazi podrazumeva sklapanje četiri modela kineskih kamiona, ali nije saopštio koliko vozila će biti montirano.

Jedna firma u Srbiji koja se teško borila za opstanak mogla bi da ima potpuno izvesnu budućnost. Najveći kineski proizvođač kamiona potpisao je memorandum o saradnji sa pribojskim FAP-om.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić tvrdi da je ugovor sličan kao između “Zastave” i “Fijata”.

Pribojski FAP, nekadašnji gigant u proizvodnji kamiona, jedva je spajao kraj s krajem.
Donfengov kamion...
Posle nekoliko nesupešnih pokušaja privatizacije, kada se činilo da će se ova fabrika teško održati na tržištu, u pomoć su pristigli Kinezi.

Firma Dong Feng potpisala je memorandum koji obećava preporod FAP-a.

“Zapravo, model koji smo mi predložili, i danas krenuli u njegovu realizaciju je model sličan onom koji ‘Zastava’ ima sa ‘Fijatom’”, kazao je Dinkić.

“Prva faza u saradnji jeste ugovor o poslovnotehničkoj kooperaciji, koji će omogućiti da se za početak sklapaju četiri modela, a onda idemo u dalje faze saradnje”, naveo je on.

U Priboju se nadaju da će ovaj dogovor bar podsetiti na slavne dane ove fabrike koja je hranila gotovo čitav grad.
...i kineski ''hamer'' (China Car Times)
Danas potpuno drugačija slika - proizvodnja se ne može porediti sa sa vremenom od pre 20 godina, a od plate se teško spaja kraj s krajem.

“Preživljava se… Inače što se tiče plata, čuli ste - u zadnje vreme da je prosek bio u pribojskoj opštini 10.000 dinara, računajući i jednu platu koju nije primio FAP, a FAP je nekada bio gigant ovoga kraja i zlatiborskog kraja. I velika bi bila šteta da se ne pomogne FAP-u, jer FAP će pomoći i državi i svome kraju”, kaže jedan od radnika FAP-a.

70 kineskih privrednika koji su stigli u Srbiju zajedno sa Dong Fengom, slažu se u oceni da Srbija ima šta da ponudi Kini.

Srpsko-kinesku ekonomsku saradnju obeležava robna razmena, dok su kineske investicije izuzetno niske.

Srbija ima veliki deficit u razmeni sa Kinom i u 2009. godini je iznosio skoro milijardu dolara.

"Tokom deset godina poslovanja u Srbiji otkrili smo da Srbija može da ponudi mnogo toga interesantnog kineskom tržištu. Najpre, osnovne sirovine, kao što je bakar, drvo, i tome slično. Takođe, cene su vrlo konkurentne. Znam za dobar kvalitet sanitarnih proizvoda, već razmatramo da budemo predstavnici za te kompanije u Kini”, rekao je kineski privrednik Džin Čušeng.

"Moram da kažem da je politička saradnja stvorila uslove za dobru ekonomsku saradnju. To nam daje uverenje da ćemo imati sigurnost ovde. Obe vlade nas podstiču da radimo ovde i to će se sigurno desiti”, kazao je on.

Verovatno najinteresantnija investicija je most Borča-Zemun, koji grade Kinezi.

Ministar Dinkić je rekao da bi gradnja mogla da počne sredinom sledeće godine. Dinkić kaže da bi u naredna dva meseca trebalo da bude gotova kompletna dokumentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: