Hrvatska: Krizni porez ustavan

Porez na primanja iznad 3.000 kuna, što je oko 410 evra, koji je letos uvela hrvatska vlada, u skladu je sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud Hrvatske.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

13:51

Default images

Time je odbijen zahtev hrvatskog predsednika Stjepana Mesića kao i predlozi oko 80.000 građana za ocenu ustavnosti zakona o tzv. kriznom porezu. Ustavni sud predlaže Vladi da obrazloži u Saboru postojanje dalje potrebe za kriznim porezom, kao i da razmotri mogućnost njegovog ranijeg ukidanja.

Prema odluci Vlade, ukidanje kriznog poreza, koji neki nazivaju i harač, predviđeno je krajem iduće godine.

Većina stručnjaka na nedavnoj javnoj raspravi o Zakonu bila je za ukidanje kriznog poreza zbog kršenja načela pravednosti, a Vlada je predložila Ustavnom sudu da odbije kao neosnovane predloge za ocenu ustavnosti.

Zbog pritiska javnosti, Ustavni sud je doneo odluku samo tri i po meseca nakon uvođenja kriznog poreza.

Od 1. avgusta do kraja 2010. godine, kriznim porezom se oporezuju plate, penzije i druga primanja iznad 3.000 kuna i to od 3.000 do 6.000 kuna s dva odsto, a iznad 6.000 kuna s četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: