Danas ugovor o nabavci vakcina

Zavod za zdravstveno osiguranje potpisaće danas ugovor sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom "Novartis" o nabavci tri miliona doza vakcina protiv novog gripa.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 12.11.2009.

00:25

Default images

Vakcinacija bi trebalo da počne već sredinom decembra, obavljaće se u domovima zdravlja, a prioriteti su deca, trudnice i hronični bolesnici. Domovi zdravlja biće nosioci procesa vakcinacije u Srbiji kada bude stigla prva količina vakcina protiv novog gripa.

Vakcina će biti kupljena od kompanije “Novartis”, koja je saopštila da će prva isporuka biti u decembru, a pregovara se o tome da do kraja januara bude isporučena preostala količina.

Član Radne grupe za praćenje novog gripa Veljko Đerković izjavio je da se vrši pritisak na kompaniju "Novartis" da se u Srbiju uveze što više doza vakcine protiv novog gripa.

On je gostujući u emisiji "Replika" rekao da se još ne zna da li će u prvoj turi biti uvezeno 500 ili 700 000 doza. Kad je reč o podeli vakcina po gradovima, Đerković tvrdi da će biti ravnopravna i da povlašćenih neće biti.

"Pravimo plan imunizacije da se vakcina potpuno jednako rasporedi po celoj teritoriji Srbije spram onih grupa koje ćemo prioritetno vakcinisati. Znači, niko neće biti favorizovan", naveo je on

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je izjavio za "Blic" da je u Srbiji od novog gripa do sada obolelo između 20 000 i 30 000 građana.

On je zbog nepovoljne epidemiološke situacije juče proglasio epidemiju virusa A H1N1 u Srbiji i odredio mere za sprečavanje širenja novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: