Novosti: Opet kraljevi inflacije

Srbija će, i pored znatnog smanjenja inflatornog pritiska, ove godine biti rekorder u regionu u ostvarenom rastu troškova života svojih građana, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

03:31

Default images

Projekcije koje su dali stručnjaci i MMF postavljaju Srbiju na prvo mesto u celom regionu, sa inflacijom od 7,8 odsto. Uočljivo je i da smo daleko ispred komšija, jer će se Hrvatska zaustaviti na 1,5 odsto, BiH (2,7), Slovenija (1), Bugarska (2,5), a Crna Gora (6,5).

Statistika pokazuje da su u dosadašnjem periodu godine u Srbiji rasle cene proizvoda i usluga baš u oblastima gde je država monopolista.

Tako su pale cene po kojoj nabavljamo obuću, odeću, a i većina uvozne robe koju koristimo za lične potrebe zadržala je cene na prošlogodišnjem nivou. Jeftinije je i iznajmljivanje stanova, ali zato skuplje nego lane plaćamo školarinu, obdaništa, komunalije, grejanje, telefoniranje, lekove i zdravstvene usluge, prevoz...

Projekcije inflacije koje su dale druge zemlje u regionu pokazuju šarolike procente.

Ipak, vidljivo je da ni u jednoj zemlji koja nas okružuje nije povećana tražnja za bilo kojom robom, već da je skoro za svaki procenat inflacije u ovoj godini zaslužno poskupljenje struje, vode, gasa, prevoza...

Interesantno je da Hrvatska, koja je letos, zarad većih prihoda države, povećala stopu PDV za dva odsto, planira da ovu godinu završi sa inflacijom od svega 1,5 odsto.

Isti procenat povećanja cena beleži i Slovenija u kojoj su ove godine poskupeli energenti, dok će jedino Makedonija ove godine zabeležiti nultu stopu inflacije.

Ova zemlja se, inače, i prema procenama svetskih ekonomskih analitičara, zasad najkvalitetnije bori sa izazovima svetske ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: