Okean ugrožava australijsku obalu

Australijska državna komisija za ekologiju upozorava da bi hiljade kilometara australijske obale moglo da bude ugroženo zbog podizanja nivoa okeana.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

12:08

Default images

Komisija je sinoć podnela izveštaj skupštini posle 18-mesečnog istraživanja. Prema tom dokumentu 80 odsto Australijanaca živi u priobalnim delovima zemlje. Svi veliki gradovi u Australiji nalaze se na obali, kao i naselja sa oko šest miliona ljudi koja su van velikih urbanih centara.

U izveštaju se daje 47 predloga o tome kako Australija da se pripremi da bolje zaštiti svoju obalu od podizanja nivoa mora, koje se očekuje da će biti preko 80 santimetara u ovom veku.

Predlaže se između ostalog preispitivanje planova za evakuaciju, revizija propisa za gradnju i urbanističkih planova da bi se uzela u obzir erozija tla i klimatske promene.

Alan Stouks, izvršni direktor grupe zadužene za praćenje promene mora, kaže da je potrebno da vlada zabrani gradnju u nekim priobalnim delovima da bi sprečila mogući gubitak života u slučaju prirodnih katastrofa kao što su cunami.

On je rekao da nema sumnje da će Australija ostati zemlja čije stanovništvo živi na obalama ali da će možda morati da vodi više računa o tome koje delove obale razvijati dalje, a koje ne.

U izveštaju se ne predlaže da vlada naredi presejlenje u unutrašnjost zemlje, ali se navodi da bi bilo dobro da se formira posebna grupa koja bi ispitala da li je potrebno baš to uraditi.

Australija se obavezala da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25 odsto do 2020. godine u odnosu na nivo iz 2000. godine, što je 15 odsto više nego predviđeno.

Vlada je međutim navela da neće to sprovesti ako se i druge zemlje ne obavežu na značajno smanjenje emisije štetnih gasova na konferenciji o klimi u Kopenhagenu u decembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: