Dinkić: Bez poteškoća oko budžeta

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je izjavio da Vlada i MMF neće imati poteškoća oko dogovora o budžetu za 2010. godinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

23:39

Default images

Dinkić je rekao da je sa MMF-om na samom početku višednevnih razgovora dogovoreno da deficit budžeta bude četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, a ne 3,5 odsto, koliko je MMF ranije tražio. On je kazao da neće biti problema oko budžeta za 2010, ali da ostaje izazov kako na srednji rok održati ravnotežu, kao i to da su prihodi budžeta bolji nego pred prethodni dolazak misije.

"Mi smo se dogovorili već u startu da je realno da deficit budžeta bude četiri odsto umesto 3,5, koliko je bilo reči prošli put", rekao je Dinkić.

Dinkić kaže da MMF nije insistirao na povećanju poreza, kao i da je bitna stvar o kojoj se razgovara srednjoročni okvir u vezi sa donošenjem strategije poreske politike.

MMF, kako tvrdi ministar ekonomije, ne insistira ni na podizanju starosne granice za penzionisanje žena.

"Ja sam im skrenuo pažnju da bi bilo neprimereno da se povećava starosna granica za penzionisanje žena sa sadašnjih 60 godina, da treba da ostane na 60 godina i da treba da se razlikuje penzionisanje muškaraca i žena, s obzirom da naše žene osim što rade, uzgajaju decu, obavljaju puno kućnih poslova i da i dalje treba da im se omogući da idu ranije u penziju nego muškarci i ja mislim da će to biti u redu i da taj deo penzione reforme neće ni biti razmatran”, rekao je on. Ipak, ministar ekonomije je napomenuo da se razmišlja o nekim drugim aspektima reforme penzionog sistema, ali da će o tome biti više reči na sastancima koje će misija MMF-a odvojeno održati sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem i sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem.

Kada je reč o prevazilaženju efekata ekonomske krize, MMF nije imao neke zamerke, rekao je Dinkić, ukazujući da je u poslednjem kvartalu zabeležen rast BDP u Srbiji za 2,7 odsto, u odnosu na prethodni kvartal.

"Pad BDP-a biće tri odsto do kraja godine, kako sam i ranije najavio", rekao je ministar ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: