Bez promena u vezi sa penzijama

Međunarodni monetarni fond u načelu je prihvatio predlog Vlade Srbije da žene u Srbiji i dalje idu u penziju u 60. godini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

09:43

Default images

Predlog da se ne povećava starosna granica za odlazak žena u penziju dao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a u Vladi tvrde da se ta odluka neće menjati do kraja mandata ove vlade. U današnjim zvaničnim razgovorima delegacije Srbije sa Misijom MMF-a načelno je dogovoreno i da ukupan deficit budžeta Srbije u 2010. godini bude četiti odsto bruto domaćeg proizvoda.

Za ovim pregovaračkim stolom predstavnici vlade Srbije i misije MMF-a, ove godine seli su treći put.

Tema je opet ista - kako popuniti manjak u državnoj kasi, ali i koji su to dodatni mehanizmi kojima bi se podigla efikasnost javnog sektora.

Kako se moglo čuti vladina ideja o reformi javne administracije je pravi način za smanjenje javne potrošnje.

Ipak, ekonomski analitičari koji su nekada učestvovali u pregovorima, ali i oni koji sada sede za pregovaračkim stolom se slažu da će Fond tražiti i mnogo ozbiljnije i konkretnije uštede.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec ocenio je da će razgovori sa MMF-om biti detaljni, jer traju do 4. novembra.

"To je signal da žele da provere ne samo ono što će se raditi u 2010. godini. Oni će se zanimati i za monetarnu politiku. S njom su zadovoljni, ali i tu imaju svoje sugestije. Glavna tema će biti javna potrošnja, ali i šta će se raditi 2011. i 2012", rekao je on.

Miroljub Labus, profesor ekonomije na Pravnom fakultetu u Beogradu, navodi za B92 koje su to teme o kojima je MMF spreman da razgovara.

"Biće pitanja vezana za trošenje države, penzione fondove, kako će Srbija da se zadužuje da bi pokrila fiskalni deficit. To su pitanja o kojima Fond razgovara”, objašnjava Labus.

“O onim drugim, strukturnim, mnogo važnijim, koja se mnogo teže rešavaju, o tome se ne razgovara, jer to nije ni mandat Međunarodnog monetarnog fonda”, kaže on. Profesor Ekonomskog fakulteta Danijel Cvetičanin ocenjuje da Vlada mnogo više priča, nego što zaista radi.

"Pričala je o smanjenju troškova, o smanjivanju javnih rashoda, o povećavanju proizvodnje i javnih prihoda. Pričala je o svemu što je pričala i svojim biračima, i te gluposti su dovoljne da MMF kaže - 'dobro, nismo baš potpuno zadovoljni, ali eto pristajemo da taj kredit odobrimo, jer uostalom taj kredit i nije kredit koji se povlači, nego kredit koji služi za podršku deviznim rezervama, odnosno za podršku stabilnosti", kaže Cvetičanin.

Koliko pažnje političari i mediji u Srbiji poklanjaju dogovoru sa MMF-om možda najbolje pokazuje to što je većina ljudi sa kojima je B92 razgovarao znala šta predstavlja MMF.

“Kako da ne znam - Međunarodni fond. Pa, traže nešto, imaju neke interese, ali smo mi bolji od njih”, “Znam, ali nemam poverenja u njih”, “Mi tražimo pare na zajam, a oni uslove kredita”, kažu neki od građana Beograda.

Kako je najavljeno, sa MMF-om se razgovara i da Srbija iz kreditnog aranžmana povuče 700 miliona evra, umesto planiranih 1,4 miljarde evra za drugu i treću ratu, pošto je konstatovano da se makroekonomska situacija u Srbiji znatno popravila.

Bajec: Dogovor o platama i penzijama

Savetnik premijera Jurij Bajec, uoči razgovora sa misijom MMF-a, rekao je da će nivo penzija i plata u 2010. ostati nepromenjen i da je to "apsolutno dogovoreno".

Prema njegovim rečima, ukupna razlika između javnih prihoda i javnih rashoda iduće godine ne može da bude veća od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ta razlika okvirno iznosi oko 130 milijardi dinara i o toj cifri će se razgovarati, kazao je Bajec, gostujući u emisiji Kažiprst na RTV B92.

Govoreći o strukturi budžeta, Bajec je naveo da "cifre postoje" i da je okvirno reč o iznosima od 635 milijardi dinara prihoda i 735 milijardi dinara rashoda.

Navodeći da su to "okvirne cifre za republički budžet", Bajec je rekao da je u strukturi rashoda ostavljen i "pristojan prostor za investicije".

Upitan o koristi od primene zakona o javnim nabavkama, Bajec je rekao da samo kroz javne nabavke i državu "ode" oko 200 milijardi dinara i da bi samo jedna ušteda od 10 odsto iznosila 20 milijardi.

"Razgovaramo sa Fondom kako da prištedimo, pored deficita, još 30 do 40 milijardi", rekao je Bajec i naveo da za štednju ima mogućnosti. Možete pogledati snimak gostovanja Jurija Bajeca u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Ilić očekuje nastavak aranžmana

A državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić optimista je i očekuje nastavak aranžmana sa MMF-om, što znači povlačenje druge tranše kredita. Ilić kaže da se Vlada ovoga puta dobro pripremila.

"Očekujem da će glavni razgovori biti usmereni na budžetsku projekciju za 2010. godinu, iznosa budžetskog deficita koji smo projektovali na nivou od četiri odsto, detaljnijeg obrazlaganja predviđenih ušteda koje se odnose na pozicije zadržavanja nivoa plata i penzija u 2010. i ušteda po osnovu smanjenih nabavki roba i usluga, ušteda koje će se odnositi na racionalizaciju javne administracije i svih drugih ušteda koje je Vlada projektovala s ciljem da smanji opterećenje građana i privrede", kazao je Ilić za B92.

Ilić navodi da Vlada ostaje pri stavu da ni u idućoj godini nema povećanja poreza.

Međutim, osim reforme administracije, iduće godine nas očekuju reforme u još nekim važnim sektorima koje bi trebalo da donesu uštede, kaže on.

"Reforme predstoje u domenu penzijskog, zdravstvenog i obrazovnog sistema. Što se tiče pokrivanja budžetskog deficita, standardni su izvori za njegovo pokrivanje, znači prihodi po osnovu privatizacije, razni oblici zaduživanja, bilo da se radi o domaćem ili međunarodnom tržištu, kao i razne vrste makrofinansijske pomoći koje očekujemo od međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Ilić.

Misija MMF-a počela je posetu Srbiji 22. oktobra tehničkim razgovorima u Narodnoj banci Srbije.

Ti razgovori prethode reviziji kreditnog aranžmana i vezani su za prikupljanje podataka i sagledavanje tekućih makroekonomskih, platnobilansnih i monetarnih kretanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: