Nedovoljni kapaciteti onkologije

Priliv pacijenata u Institutu za onkologiju i radiologiju je višestruko povećan, zbog čega je, kako ističu u ovoj ustanovi, potrebno proširenje kapaciteta.

Izvor: B92

Nedelja, 04.10.2009.

17:19

Default images

Tokom proteklih nekoliko godina višestruko je uvećan priliv pacijenata u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. Samo broj specijalističkih pregleda tokom proteklih devet meseci, veći je skoro za osam hiljada u odnosu na isti period prošle godine.

Smiljka Popović operisana je prvi put od raka dojke 2003. godine. Posle primljene terapije, lekarske kontrole su joj zakazivane na svaka četiri meseca, što joj je, kako kaže, spasilo glavu, jer se bolest vratila i ponovo je operisana pre nepune dve godine.Uobičajene kontrole su nastavljene sve do februara ove godine, kada nastupa problem.

“Poslednju kontrolu sam imala u februaru, posle koje je prirodno trebalo da imam sledeću tokom letnjih meseci ove godine. Kada sam otišla da zakažem kontrolu, gospođa mi je rekla da mi zakazuje kontrolu za sledeći juli, odnosno za juli 2010 godine. Ja sam šokirana i pre svega veoma uplašena” objašnjava Smiljka.

U Institutu kažu da se kontrolni pregledi zakazuju zavisno od stanja zdravlja pacijenta, na četiri, šest meseci ili godinu dana. Ako je u pitanju greška, biće ispravljena, jer se ovde reaguje na svaku pisanu žalbu pacijenta.

Opterećenost Instituta ja jako velika i u toku proteklih devet meseci, obavljeno je čak 7. 738 specijalističkih pregleda više, u odnosu na isti period prethodne godine. U znatnom je porastu broj novoobolelih, a zahvaljujući sve uspešnijem lečenju i oni koji su već bolesni danas duže žive.

“To znači da se ti pacijenti sada hospitalizuju mnogo češće i da postoji jedan rastući ozbiljan problem zbrinjavanja pacijenata. Samim tim kapaciteti ove ustanove koja zbrinjava postaju mali. Ovde u Institutu imamo realizaciju, kada su u pitanju kapaciteti, npr. Klinike za medikalnu onkologiju, za preko 30-40 odsto od standardnih i predviđenih. To je već na granici da možemo da govorimo o mogućnosti kvalitetnog zbrinjavanja” upozorava pomoćnik direktora Instituta Zoran Tomašević. Svakog dana u Institut na pregled pristiže novih 80 pacijenata. Kroz ambulantu za prevenciju raka dojke, prošle godine je prošlo 5. 485 pacijentkinja, da bi u istom periodu ove godine, broj bio gotovo udvostručen, i iznosi 9.167 pacijentkinja.

Nekoliko hiljada obolelih više prošlo je i kroz ostale ambulante. A pacijenti koji primaju hemoterapiju, otpuštaju se još istoga dana, jer nemaju gde da leže. Nadogradnja samo jednog sprata na ovoj ustanovi bila bi od velike pomoći

“To bi pomoglo i omogućilo da se rasteretimo, da povećamo kapacitete ambulanti, stacionara i dnevnih bolnica, hemoterapije, radioterapije što bi i nama i pre svega pacijentima omogućilo kvalitetnije zbrinjavanje. Svetski trend jeste upravo da se pacijenti zbrinjavaju preko dnevnih bolnica” naveo je Tomašević.

Država je tokom protekle dve godine u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije uložila oko 13 miliona evra za najsavremeniju dijagnostičku i radio terapijsku opremu. O sve većem broju pacijenata Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, sa gostom vesti Nenadom Borojevićem, direktorom instituta, razgovorala je novinarka B92 Aleksandra Gazivoda, što možete pogledati ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: