Fabrika za reciklažu akumulatora

Rudarsko-topioničarsko preduzeće “Zajača” otvorilo je u Šapcu savremenu fabriku za reciklažu istrošenih akumulatora.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

10:03

Default images

Preduzeće “Zajača”, koje posluje u okviru koncerna “Farmakom MB” u Šapcu, pustilo je u rad novu fabriku za separaciju olova i olovno-antimonskih legura. U ovoj fabrici, jedinstvenoj u Srbiji, projektovanoj u skladu sa standardima Evropske unije, moći će da se reciklira preko 90 000 tona istrošenih akumulatora iz Srbije i regiona.

Prerađeni materijal odlazi u pogon za proizvodnju rafinisanog olova, tako da je ceo postupak bezbedan za životnu sredinu.

Istrošeni akumulatori koji su uglavnom završavali na deponijama, sada će moći da se recikliraju u nivoizgrađenom pogonu u rudarsko-topionačarskom preduzeću “Zajača”.

U savremenom centru za separaciju italijanske tehnologije u koju je uloženo osam miliona evra, moguće je reciklirati 10 tona istrošenih akumulatora na čas.

“Ovo je najsavremenija fabrika koja će godišnje moći da preradi 90 000 tona akumulatora, a to znači da ćemo imati proizvodnju od 35 000 tona sirovog olova od kojeg kasnije proizvodimo rafinisano olovo i sve vrste legura za domaće i inostrano tržište”, kaže generalni direktor RTP “Zajača” Vojin Rašić.

Studiju opravdanosti uradio je Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda uz podršku Ministarstva za nauku i tehnologiju. Pribavljene su i sve dozvole u skladu sa standardima Evropske unije.

“Otpadni materijali koji zagađuju životnu sredinu, u ovom procesu su potpuno preradivi i oni se kontrolišu tokom prerade”, objašnjava Ranko Tanasić, pomoćnik direktora za zaštitu životne sredine.

Većina proizvoda dobijenih tokom separacije ima upotrebnu vrednost, ili ide na preradu u pogone koji se nalaze u okviru fabrike.

“Svi elektroliti i ono što je predstavljalo opasnost za životnu sredinu ovde se prerađuju u natrijum-sulfat visoke čistoće koji se može koristiti za proizvodnju deterdženata”, navodi savetnik direktora Aldo Baldini.

Prve količine istrošenih akumulatora sa domaćeg tržišta su prerađene. U toku je potpisivanje ugovora sa zemljama bivše Jugoslavije, jer prema projektovanom kapacitetu ovde je moguće reciklirati sekundarne sirovine iz regiona. Na taj način uposliće se i ostali pogoni topionice u Zajači.

“Ove peći sada rade sa 30 do 40 posto kapaciteta jer nema dovoljno sirovina. Koliko ja znam, u toku je dogovor oko uvoza tako da se nadam da ćemo povećati proizvodnju”, kaže Siniša Vojnović, inženjer u pogonu Topionice.

Proizvodnja sirovog olova od privatizacije 2006. godine je povećana četiri puta i prošle godine je dostigla 12.000 tona.

Sada se planira povećanje proizvodnje, investiranje u nove tehnologije i pored 300 zaposlenih, angažovanje novih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: