Osuda poricanja holokausta

Predsednici Rusije i Izraela, Dmitrij Medvedev i Šimon Peres, osudili su poricanja holokausta nad evropskim Jevrejima.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

17:28

Default images

Oni su u zajedničkoj izjavi odali dužnu počast milionima sovjetskih građana koji su poginuli u ratu protiv Hitlera, izražavajući revolt zbog pokušaja negiranja ogromnog doprinosa ruskog i drugih naroda Sovjetskog Saveza u pobedi protiv nacističke Nemačke.

"Pokušaji negiranja holokausta su direktna uvreda za sećanje na sve žrtve Drugog svetskog rata i one koji su se borili protiv fašizma i pokušaji da se umanji tragedija holokausta i izbaci iz istorije, kao i prećuti pogibelj i patnje miliona nevinih žrtava raznih nacionalnosti", navedeno je u izjavi posle sastanka u crnomorskom letovalištu Soči.

"Takvo svetogrđe je opasno i apsolutno nedopustivo", istaknuto je u zajedničkoj izjavi povodom 70. godišnjice početka Drugog svetskog rata, 1. septembra.

Upućen je poziv svim "ljudima dobre volje da kažu odlučno 'ne' onima koji podržavaju zlonamernu reviziju istorije i koji falsifikuju tragične događaje i glavni rezultat Drugog svetskog rata".

U izjavi je naglašeno da odgovornost za najveću tragediju u istoriji čovečanstva nosi "kako se ukazuje u presudi Nirnberškog suda, rukovodstvo nacističke Nemačke, koja je pokrenula neosnovanu i nečovečnu agresiju na suverene države, uključujući Sovjetski Savez, kao i protiv celog jevrejskog naroda".

U izjavi Medvedeva i Peresa je navedeno da je genocid nad Jevrejima konačno zaustavila Crvena armija i savezničke snage.

"Jevrejski i ruski narodi borili su se na istoj strani u vreme Drugog svetskog rata, bili su zajedno u borbi protiv hitlerizma i rasizma", navedeno je u izjavi, u kojoj se ističe da su se “stotine hiljada Jevreja, rame uz rame sa Rusima i drugim narodima Sovjetskog Saveza, borili u redovima Crvene armije, koja je oslobađala koncentracione logore i logore smrti, igrala životno važnu i ključnu ulogu u ishodu rata protiv nacističke Nemačke".

"Mnogi od tih heroja Crvene armije sada žive u Rusiji, Izraelu i drugim državama. Mi poštujemo njihovu hrabrost i odlučnost. Nikakav pokušaj revizije istorije nije u stanju da umanji ili priguši te otvorene činjenice", istaknuto je u izjavi Peresa i Medvedeva.

Posle susreta u Sočiju, Medvedev je rekao da je nedopustiva heroizacija nacizma i osoba koje su sa nacistima sarađivali.

Prema rečima ruskog predsednika, za Rusiju i Izrael istorija Drugog svetskog rata je naročito osetljiva.

"Tokom tog rata mi smo imali ogromne ljudske žrtve i, naravno, naš zadatak je danas da se stvarna istorija ne izvrće u korist određenih političkih scenarija", rekao je Medvedev, a prenela je agencija Itar-tas.

"Odnos Izraela prema Rusiji zasnovan je na istorijskom sećanju o podvigu SSSR-a", rekao je Peres, ističući da bi, da nije bilo Rusije, svet teško mogao da pobedi fašizam, ali ističući i strašnu cenu koju je platio ruski narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: