Sokobanja: Naknada za lekovitu vodu

Sokobanja godišnje gubi više od sedam miliona dinara, zbog toga što korisnici lekovite vode ne plaćaju naknadu za njeno korišćenje.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

01:24

Default images

Pravo korišćenja lekovitih voda u Srbiji regulisano je zakonom o banjama. Na osnovu tog zakona svi koji koriste lekovite vode dužni su da lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi banja plaćaju određenu naknadu. Međutim u Sokobanji, tvrde u lokalnoj samoupravi, to nije slučaj, pa zbog toga opština godišnje gubi više od sedam miliona dinara.

Najveći korisnik lekovite banjske vode u Sokobanji je Specijalna bolnica za lečenje nespecifičnih plućnih bolesti kroz koju godišnje prođe više hiljada pacijenata, a za čije lečenje se koriste termalne radioaktiven vode. Prema zakonu o banjama za korišćenje tih voda bolnica je u obavezi da lokalnoj samoupravi plaća godišnju nadoknadu.

Međutim od 2007, prema rečima nadležnih u opštinskoj upravi, u gradski budžet nije uplaćen ni jedan jedini dinar.

S druge strane, u Specijalnoj bolnici tvrde da zbog toga što država nije odredila visinu naknade za korišćenje lekovitih voda, i ne postoji zakonska regulativa, plaćenje je do sada bila stvar dogovora sa lokalnom samoupravom. Ove godine, tvrde, nije ni potpisan ugovor na osnovu kojeg plaćali naknadu.

Ove navode demantuju u Opštini Sokobanja i kažu da zbog toga što bolnica ne plaća vodu godišenj gube više od 7 miliona dinara. Da bi rešili problem u lokalnoj samoupravi raspisali su tender kojim je jasno propisano ko i pod kojim uslovima će ubuduće moći da koristi banjsku vodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: