Zemljotres pomerio ostrvo

Novozelandsko Južno ostrvo približilo se istočnoj obali Australije nakon zemljotresa prošle sedmice nedaleko od tog ostrva, kaže jedan novozelandski naučnik.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2009.

11:25

Default images

Potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale doveo je do pomeranja od 30 centimetara južnog vrha ostrva prema Australiji, naveo je novozelandski seizmolog Ken Gledhil. Pomeranje ostrva pokazalo je kolike su sile delovale u tom zemljotresu, istakao je Gledhil koji je na čelu vladine agencije za nauku GNS.

"U grubim crtama, to nas je približilo Australiji. Naša zemlja se stalno deformiše zato što se nalazi na spoju dve tektonske ploče, ali ovo pomeranje dogodilo se u rasponu od nekoliko sekundi, a ne više stotina godina", izjavio je on na državnom radiju.

Prošlonedeljni zemljotres je najjači na svetu koji se dogodio ove godine i najjači na Novom Zelandu u poslednjih 80 godina. On, međutim, nije izazvao veliku materijalnu štetu pošto je pogodio nenaseljenu oblast.

"Novi Zeland je imao mnogo sreće. Na svakom drugom mestu takav zemljotres bi izazvao ogromnu štetu", rekao je seizmolog Gledhil, dodajući da će posledice potresa pružiti dragocene informacije o podzemnoj strukturi Novog Zelanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: