Vojna saradnja Rusije i SAD

Rusija i SAD potpisaće sporazum o vojnoj saradnji tokom posete američkog predsednika Baraka Obame Moskvi početkom jula, najavili su ruski zvaničnici.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

18:54

Default images

Načelnik Generalštaba ruske vojske, general Nikolaj Makarov, posle sastanka sa načelnikom Združenog štaba američkih oružanih snaga, admiralom Majklom Malenom u Moskvi, rekao je da su Rusija i SAD utvrdile "osnove za vojnu saradnju u 2009. godini i u budućnosti" i da će sporazum o tome biti potpisan prilikom Obamine posete Moskvi, od 6. do 8. jula.

Načelnik ruskog generalštaba je rekao da je s američkim kolegom razgovarao o nizu "vrlo ozbiljnih i važnih pitanja, poput regionalne i međunarodne bezbednosti".

"Zaključili smo da postoje brojne pretnje i izazovi koje moramo zajednički razmotriti", rekao je Makarov i dodao da je u razgovorima izražena spremnost za saradnju oko spornih pitanja u ovoj i narednim godinama.

Malen je rekao da američke i ruske oružane snage imaju "bogatu istoriju saradnje".

"Veoma sam ohrabren našim sastankom i takođe našom zajedničkom spremnošću da nastavimo da se bavimo tim pitanjima i dalje jačamo naše vojne odnose", izjavio je Malen novinarima posle sastanka.

Makarov je rekao da su on i Malen razgovarali i o novom sporazumu za smanjenje strateškog oružja (START) i pitanju antiraketne odbrane, pre svega o američkom planu za razmeštanje delova antiraketnog štita u istočnoj Evropi.

Ruski general je dodao da su odluke koje su Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev doneli o ponovnom uspostavljanju vojnih kontakata, omogućile "obnavljanje i razvoj rusko-američkih odnosa kako bi se rešila najhitnija pitanja".

Rusija i SAD vode preogovore o novom sporazumu o smanjenju nukelarnog oružja, pošto sadašnji sporazum, START 1 iz 1991. godine, ističe u decembru.

Moskva nije isključila mogućnost da se u načelu postigne dogovor o tom sporazumu pre Obamine posete Moskvi, ali smatra da treba rešiti pitanje američkog antiraketnog štita u srednjoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: