Subota, 20.06.2009.

00:36

Slovenija: Prvi slučaj virusa H1N1

U Sloveniji je registrovan prvi slučaj pandemijskog gripa, čijim virusom H1N1 je zaražena mlađa ženska osoba, potvrdilo je slovenačko ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92

Default images

Situacija je pod kontrolom, rekao je na sinoćnjoj vanrednoj novinarskoj konferenciji slovenački ministar zdravlja Borut Miklavčič, potvrdivši da je mlađa ženska osoba, koja je iz Njujorka doputovala 17. juna u Veneciju, a potom kući u Sloveniju, zaražena virusom pandemijskog gripa.

Njen identitet nije poznat, ali se zna da je van životne opasnosti i da se, po svoj prilici, radi o lakšem obliku ove bolesti, jer se nalazi na kućnom lečenju sa prepisanim lekovima i očekuje se da ozdravi za nekoliko dana. Znakove bolesti, kašalj, groznicu, temperaturu i umor, obolela je pokazivala već u avionu, tokom puta iz Sjedinjenih Američkih Država.

Odmah nakon što je stigla u Sloveniju obratila se svom lekaru, koji joj je prepisao lekove i odredio kućno lečenje. U kontaktu sa obolelom su samo njeni ukućani, koji za sada ne pokazuju znakove bolesti, ali se očekuje da prođe inkubacijsko doba od 7 dana, da bi se moglo tvrditi da nisu zaraženi.

Slovenačke zdravstvene službe pozivaju sve građane da ukoliko osete simptome slične običnom gripu, ostanu kod kuće da ne bi širili moguću zarazu, odmah telefonom pozovu svog lekara i pre svega povedu računa o ličnoj higijeni.

Slovenački ministar zdravlja je, sinoć, naglasio da nema razloga za paniku i da se situacija još od pojavljivanja pandemijskog gripa u svetu pažljivo prati u Sloveniji, što tvrde i nadležne zdravstvene službe.

Veći rizik za Srbiju sa Univerzijadom

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je povodom pojave prvog slučaja novog gripa u Sloveniji da nisu potrebne nikakve posebne nove mere u Srbiji.

Tiodorović, koji je član radne grupe za pandemiju gripa, kaže da je Srbija spremna za takvu situaciju. Povećan rizik očekuje se za vreme Univerzijade u Beogradu, koja počinje 1. jula.

Tiodorović napominje da se teško uočava zaraza kod onih sa blagom kliničkom slikom, koja inače dominira u Evropi. Oni ne pokazuju neke posebne znake oboljenja, pa tako lako može doći do prenošenja na druge ljude, kaže Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: