Zauške se pojavljuju sve češće

Tokom poslednjih godinu dana, zauške su počele češće da se pojavljuju u delovima Evrope, upozoravaju u Centru Evropske unije za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

09:52

Default images

U Engleskoj i Velsu slučajevi te bolesti su se u prva tri meseca 2009. gotovo udvostručili - na blizu 1.700, u poređenju sa poslednja tri meseca prošle godine, preneo je Rojters. U Švedskoj je u poslednjih godinu dana zabeleženo 50 slučajeva zaušaka, a u balkanskim zemljama i u Moldaviji bilo ih je na hiljade.

Mnogi oboleli u Britaniji su starije tinejdžere i mlađe odrasle osobe, koji su rođeni pre nego što je počela široko da se primenjuje rutinska vakcinacija protiv zaušaka, morbila i rubeola.

U Britaniji je samo 12 odsto obolelih rođeno posle 1990, kad je otpočela opšta primena dvostruke doze MMR vakcine.

Britanski stručnjaci predviđaju da će i u narednih nekoliko godina na domaćem terenu da se beleži znatna brojnost obolelih od zaušaka, pošto veliki procenat stanovništva nije od te bolesti zaštićen vakcinom.

Zauške su virusna bolest, koju karakteriše ne mnogo visoka temperatura i oticanje žlezda.

U ozbiljnijim slučajevima može da dođe do gluvoće, zapaljenja testisa i encefalitisa, ili zapaljenja mozga.

Virus zaušaka često može da mutira, tako da zarazi mogu da budu podložni i ljudi koji su primili jednu, pa čak i dve doze vakcine.

U principu se smatra da je dvostruka doza vakcine efikasna u 88 do 95 odsto slučajeva, ali u mnogim zemljama se daje samo jedna doza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: