Slab kvalitet protivpožarne zaštite

Posle pogibije dvoje mladih u požaru na Voždovcu, pokrenuto je pitanje koliko su građani bezbedni od mogućnosti izbijanja požara.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.06.2009.

11:51

Default images

Svega petina visokih zgrada u glavnom gradu ima svu neophodnu protivpožarnu opremu, ostale ili nemaju, ili je ne održavaju na odgovarajući način, kažu u sektoru MUP-a za zaštitu i spasavanje. Ipak, o požaru niko ne razmišlja dok se ne dogodi, a na skupštinama stanara je odgovornost da obezbede uslove za zaštitu svojih komšija.

Soliter u zemunskom naselju Sava Kovačević je jedan od retkih u gradu na kom možemo da vidimo spoljne požarne stepenice.

Ipak, one su u vidno lošem stanju, sigurnosna stakla su uglavnom skinuta, a metalni gazovi zarđali i porozni.

Iako kažu da se ne osećaju bezbednim, neki od stanara su čak zagradili pristup stepeništu.

Ova zgrada nije izuzetak, ali novim zakonom o zaštiti od požara, koji je u skupštinskoj proceduri i očekuje se da bude usvojen ove godine, kazne za ovakve prekršaje će se pooštriti.

Svaka skupština stanara je odgovorna za održavanje opreme koju poseduje i oni moraju da se obrate nadležnoj službi koja će prekontrolisati aparate, ali i obučiti građane kako da se ponašaju i da ne paniče u slučaju požara.

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić upozorava da, bilo da u zgradi nedostaje hidrantska mreža, ili da nema aparata za gašenje plamena, ili da se oprema koja postoji ne čuva na adekvatnom mestu, rezultat može da bude tragičan.

Samo u poslednjih 10 dana u Srbiji je petoro ljudi stradalo u požarima.

Sutra dan žalosti u Ubu

Povodom pogibije brata i sestre Boška i Marije Radišić iz Uba, sutrašnji dan u ovom gradu proglašen je za dan žalosti.

Tu odluku donelo je opštinsko veće Skupštine opštine Ub u znak solidarnosti i žalosti za svojim sugrađanima. Boško (29) i Marija (26) Radišić biće sahranjeni sutra na groblju u Ubu u 14:00 časova.

Porodici Radišić, koja je u požaru pre dva dana u višespratnici na Voždovcu, u Beogradu, ostala bez oboje dece, stižu izrazi saučešća iz svih krajeva Srbije i inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: