Bogdanoviću zabranjena poseta

Kosovske vlasti zabranile su ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću i savetniku predsednika Srbije Mlađanu Đorđeviću da danas posete Kosovsko Pomoravlje.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 27.05.2009.

15:07

Default images

Predsednik opštine Gnjilane Predrag Stojković rekao je da ne razume razlog zabrane, jer ministru Bogdanoviću porodica živi na Kosovu i zabranu ocenjuje kao pritisak na Srbe koji žive u Kosovskom Pomoravlju. “Ministru Bogdanoviću porodica živi na Kosovu i ja ne razumem međunarodnu zajednicu koja sve to posmatra i ne reaguje”, rekao je Stojković.

Predstavnici kosovskih vlasti su obrazložili da su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević nepoželjni na Kosovu i posredstvom Euleksa njihova poseta Kosovskom Pomoravlju je zabranjena.

Euleks je, međutim, saopštio da nema nikakvog učešća u ovoj zabrani.

"Specijalni predstavnik EU predaje zahteve srpskih zvaničnika kosovskim vlastima, koje zatim samostalno odlučuju o tome. Ni u jednoj fazi, Euleks nije uključen. Konačnu odluku donosi kosovska vlada. Euleks samo može biti uključen u obezbeđivanje pratnje, kada se odluka donese", saopštio je Euleks.

Razlozi zabrane

Portparol Kosovske policijske službe Arber Beka izjavio je da je vlada Kosova odlučila da ne dopusti posetu Kosovu ministru Goranu Bogdanoviću i njegovim saradnicima zbog njegovih izjava tokom prethodnih poseta.

Beka je rekao je da je kosovska vlada ovakvu odluku donela zbog toga što je ministar Bogdanović dao podršku "paralelnim strukturama na Kosovu".

Portparol specijalnog predstavnika EU na Kosovu Džulija Rojter izjavila je da je zahtev za ovu posetu poslat preko kancelarije EU u Beogradu kancelariji na Kosovu, koji je dalje prosleđen kosovskim vlastima.

Sada je na kosovskim vlastima da odluče u vezi sa zvaničnim posetama, u skladu sa procedurom, a kada se radi o odluci u vezi s ovim zahtevom, trebalo bi razloge da tražite od kosovskih vlasti, rekla je Rojterova.

Oštar protest Ministarstva

Ministarstvo za Kosovo oštro protestuje zbog toga što je Prištna i pored uredno obavljene procedure kojom je dolazak najavljen, zvaničnicima Srbije onemogućila da posete Kosovo, i najvilo da će o tome obavestiti UN i visokog predstavnika EU.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je odlučno da se ovakve nesuglasice što pre reše i u tom cilju će se obratiti UN i Visokom predstavniku EU, zahtevajući da se na Kosovu i Metohiji obezbedi sloboda kretanja za sve nacionalnosti", piše u saopštenju Ministarstva.

"Procedura najave delegacije je u potpunosti poštovana, izvršena na vreme i u skladu sa dogovorom koji postoji sa UN i EU. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je od Euleksa dobilo informaciju da privremene instutucije na Kosovu tu posetu ne odobravaju", piše u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da je postupak kosovskih institucija u potpunoj suprotnosti sa poštovanjem osnovih ljudskih prava, a naročito prava na slobodu kretanja.

Na taj način se, ocenjeno je u saopštenju, "očigledno pokazuje samo deklarativno zalaganje secesionističkih institucija za poštovanje prava pripadnika svih nacionalnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: