Vujanović: Crnogorci nisu tuđinci

Crnogorci nisu tuđinci u Srbiji i ona za njih nije tuđinska zemlja, kao što ni za Srbe Crna Gora nije tuđinska zemlja, poručio je u Lovćencu Filip Vujanović.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.05.2009.

13:39

Default images

Završavajući trodnevni boravak u Srbiji, predsednik Crne Gore Filip Vujanović posetio je vojvođansko mesto Lovćenac, u kome su većina Crnogorci. On je građanima Lovćenca, između ostalog, poručio da čuvaju identitet Srbije, njen pravni poredak i sistem.

Meštani, predvođeni članovima lokalnog crnogorskog udruženja "Krstaš", dočekali su Vujanovića burnim aplauzom na centralnom trgu, uz crnogorsku narodnu muziku.

Nakon razgovora sa predsednikom udruženja “Krstaš“ i predsednikom Izvršnog veća Vojvodine, Filip Vujanović je rekao da će Crna Gora učiniti sve da se crnogorski identitet sačuva u Vojvodini i da je veoma zadovoljan što je raspoloženje u Vojvodini takvo da se očuva svaka nacionalna zajednica.

"Želim da poštujete državu Srbiju, njen pravni poredak i sistem, da uložite sve u njen razvoj radi njenog i vašeg prosperiteta, ali i zbog dobrih odnosa naših dveju zemalja. Istovremeno treba da očuvate vaš identitet, na koji možete da budete ponosni, u čemu će vam i zvanična Podgorica pomoći", rekao je Vujanović.

Predsednik Udruženja etničkih Crnogoraca "Krstaš" Nenad Sevović rekao je da se nacionalna prava Crnogoraca u Srbiji moraju rešiti u bilateralnim odnosima dveju država.

"Crnogorci su lojalni građani Srbije ali moramo očuvati svoj nacionalni identitet", poručio je on.

"Kada u prvom članu Ustava Srbije bude pisalo da je ona država ne samo srpskog, već i crnogorskog naroda, onda ćemo se odreći svojih manjinskih prava", rekao je Stevović.

Vojvodina je područje gde su svi njeni stanovnici došli sa različitih strana i prioritet pokrajinske vlade je da se očuva nacionalni identite svake zajednice.

"Ono što je suštinski interes svih nas, bez obzira na to kojim jezikom govorimo, jeste da deca koja se rađu u Vojvodini ne odlaze u inostranstvo, nego da ostanu ovde", kazao je Pajtić.

“Zbog toga smo sa predsednikom Vujanovićem dogovorili inicijativu koja bi omogućila da se ovde, u ovom izrazito nerazvijenom delu Vojvodine, otvori neki pogon kako bi ljudi lepše i bolje živeli", naveo je on.

Građani Lovćenca ovaj dan smatraju istorijskim jer je ovo prva poseta predsednika nezavisne Crne Gore.

Predsednik Crne Gore je posetom Lovćencu završio svoju trodnevnu posetu Srbiji.

Đukanović očekuje obnovu odnosa

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da se posle posete predsednika Filipa Vujanovića Beogradu, "može očekivati" puna obnova diplomatskih odnosa sa Srbijom.

"Na taj način će se neutralisati određeni negativni efekti u diplomatskim odnosima nakon našeg priznanja Kosova i stvoriti svi uslovi za pun kapacitet međudržavnih odnosa sa svim susedima, uključujući i Srbiju", kazao je Đukanović novinarima na Cetinju, na prijemu povodom Dana nezavisnosti.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade je saopštio da neće biti "radikalnijih promena personalnog sastava vlade" jer postojeći "deluje efikasno i uhodano", i "može blagovremeno da reaguje na razne probleme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: