Šri Lanka proglasila pobedu

Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapakse formalno je proglasio pobedu nad separatističkim pokretom Tamilski tigrovi i okončanje 25-godišnjeg građanskog rata.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.05.2009.

08:47

Default images

U govoru pred parlamentom, predsednik je rekao da je vojska vlade Šri Lanke pobedila Tamilske tigrove i da će država ubuduće imati "vlast nad svakim centimetrom teritorije". "U potpunosti smo pobedili terorizam", poručio je predsednik.

Šri Lanka je juče proglasila pobedu nad Tamilskim tigrovima pošto je vojska zauzela poslednje uporište pobunjenika na severoistoku zemlje i ubila njihove vođe, uključujući navodno i Velupilaja Prabakarana.

Tamilski tigrovi priznali su juče poraz i položili oružje u svom poslednjem uporištu na severoistoku Šri Lanke, čime je praktično okončan dvadesetpetogodišnji rat sa vladinim snagama u toj zemlji.

U današnjem saopštenju Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE) navodi se, međutim, da je Prabakarana živ i da je na sigurnom.

"Naš voljeni lider je živ i na sigurnom je. Nastaviće da se zalaže za dostojanstvo i slobodu tamilskog naroda", navodi se na sajtu Tamilskih tigrova.

Vojska Šri Lanke je prikazala danas na televizijskom snimku telo ubijenog pripadnika Tamilskih tigrova za kojeg tvrdi da je Prabakaran.

Snimak je prikazan na jednoj privatnoj televiziji, a telo je bilo u vojničkoj maskirnoj uniformi, položeno na travu, dok su vojnici stajali pored njega.

"Pre nekoliko časova pronađeno je telo vođe terorista Prabakarana, koji je uništio ovu zemlju. U potpunosti stoji iza toga", izjavio je general Sarat Fonseka.

Tokom 25 godina u ratu u Šri Lanki poginulo je više od 70.000 ljudi.

Austrija najavljuje pomoć od 200.000 evra

Nakon obustavljanja borbi na Šri Lanki, humanitarna situacija u toj zemlji je i dalje kritična, ocenio je danas ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger najavivši pomoć od 200.000 evra.

“Stotine hiljada ljudi je raseljeno i čitavi delovi zemlje su uništeni i minirani", naveo je on u saopštenju dodajući da je sada potrebna humanitarna pomoć.

“Vladi ću uskoro predložiti da izdvoji sredstva iz Fonda za nepogode u inostranstvu u iznosu od 200.000 evra. Time treba, u saradnji sa austrijskim nevladinim organizacijama, da se podrže projekti kojima se konkretno pomaže civilnom stanovništvu", navedeno je u saopštenju.

Odlučujuće je da je stvorena osnova za pružanje međunarodne pomoći. Za to je potrebno da UN i međunarodne humanitarne organizacije dobiju pun pristup regionu i izbegličkim logorima. To je zadatak pre svega tamošnje vlade. Ona ima posebnu odgovornost prema svom stanovništvu. Vlada mora pokazati sada da je vlada svih građana zemlje, kako za članove tamilske, tako i muslimanske manjine", poručio je Špindeleger.

“Kao članica Saveta bezbednosti UN mi smo se uspešno zalagali da to telo svetske organizacije raspravlja o humanitarnoj situaciji na Šri Lanki. Austrija će se i dalje zalagati da UN prate razvoj u toj zemlji i posebno humanitarnu situaciju. Želimo podržati Šri Lanku u pokretanju političkog procesa koji bi uključio tamilsku i muslimansku manjinu i pružio im odgovarajuća prava. Samo tako je moguće postići održivi mir“, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: