Bivši predsednik Izraela pred sudom

U Tel Avivu je počelo suđenje bivšem predsedniku Izraela Moši Kacavu, optuženom za silovanje i seksualno napastvovanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2009.

21:59

Default images

Kacav je ulazeći u sudnicu rekao okupljenim novinarima da se bori da dokaže svoju nevinost. "Počinjemo dugu i tešku bitku da se spere ljaga sa mog imena. Obećavam još jednom da ću, dao Bog, ostati nevin," rekao je. Osim novinara, pred sudom su bili i članovi centra za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja, koji su uzvikivali parole protiv bivšeg predsednika.

Nakon sto je optužnica pročitana, advokat optuženog Cion Amir je najavio odgovor u roku od mesec dana, naglasivši da poriču sve optužbe i da neće biti izmene. Suđenje će biti nastavljeno 1.septembra.

Bivši šef države je obraćajući se novinarima podsetio da je pre godinu dana odustao od nagodbe sa tužiocima, na osnovu koje bi bio optužen samo za manje seksualne prestupe i po svoj prilici izbegao zatvorsku kaznu. Ovako, u slučaju da se proglasi krivim, mogao bi biti osuđen na 16 godina zatvora.

Moše Kacav, rodom iz Irana, bio je nekoliko puta ministar, zamenik minstra i poslanik konzervativne partije Likud, pre nego što je izabran za predsednika, mahom ceremonijalnu funkciju, 2000. godine.

Optužen je za dva silovanja i nasilne akte protiv bivše službenice Ministarstva turizma dok je bio ministar turizma i dva slučaja seksualnog napastvovanja protiv još dve žene zaposlene u kabinetu predsednika. Optužen je takođe za opstrukciju pravde i zloupotrebu položaja.

Grupa demostranata ispred sudnice nosila je majice s natpisom "Kacav u zatvor i to odmah". Dorit Abramovič koja se zalaže za suđenje Kacavu rekla je naovinarima: " Za nas nema mnogo dilema, kada postoji 10 žena koji su ga prijavile, ne poznaju se međusobno, a govore istu priču".

Drama koja je kulminirala optužnicom protiv Kacava, počela je još u leto 2006, kada je predsednik rekao vrhovnom tužiocu Izraela Menahemu Mazuzu da ga jedna žena iz predsedničkog kabineta ucenjuje. Mazuz je za nekoliko dana naredio policiji da otvori istragu ali je ubrzo je počeo da sumnja da je Kacav zapravo počinio seksualni prestup.

Istraga je izazvala veliki publicitet tako da je još nekoliko žena, koje su takođe radile s Kacavom, podnelo tužbe. U januaru 2007. vrhovni tužilac je najavio da razmatra podizanje optužnice nakon saslušanja predsednikovih advokata. Kacav je dao ostavku u junu iste godine. On je oženjen i otac petoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: