“NATO faktor bezbednosti u regionu“

Generalni sekretar NATO Jap de Hop De Hop Shefer poručio je da je članstvo u NATO-u i EU ključni faktor trajne bezbednosti i stabilnosti za Hrvatsku i region.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

20:29

Default images

De Hop Shefer, koji se danas u Hrvatskoj sastao sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, nakon sastanka je rekao kako se zalaže za ulazak u NATO svih zemalja regiona koje to žele, a zasluže to svojim delima kao što je to učinila Hrvatska.

De Hop Shefer je dodao da je put u punopravno članstvo NATO dug i krivudav i izrazio zadovoljstvo što ga je Hrvatska uspešno prošla, zbog čega je ona danas "zemlja koja izvozi sigurnost i krajnje proaktivna članica NATO".

On je Hrvatskoj zaželeo i ostvarenje drugog strateškog cilja, odnosno što brži ulazak u Evropsku uniju.

Premijer Sanader je generalnom sekretaru NATO-a uručio visoko hrvatsko odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom, a De Hop Shefer je istakao da je dodela tako visokog odlikovanja velika čast za njega lično i celi NATO i zahvalio na njemu ne samo političkom vrhu zemlje, već i celom hrvatskom narodu.

Sanader je prilikom uručenja odlikovanja rekao da se članstvom u NATO-u Hrvatska pridružila najuspešnijoj političko-bezbednosnoj organizaciji u svetu i vratila u krug zemalja kojima je oduvek pripadala, a da je svojim odlučnim vođstvom i otvorenošću za saradnju tome značajno doprineo generalni sekretar NATO.

Sanader je ocenio da je članstvo u NATO posebno važno u današnjim burnim vremenima globalne krize, jer se njime otvaraju nova tržišta za hrvatske izvoznike, privlače nova ulaganja i podstiče razvoj novih tehnologija, na odbrambenom, ali i na ostalim područjima ekonomskog i društvenog života.

Premijer je dodao da nije bilo jednostavno ostvariti strateški cilj ulaska u NATO, ali da je De Hop Shefer podržao Hrvatsku u reformama odbrambenog sistema, ispunjavanju svih političkih i privrednih kriterijuma i njenu transformaciju od zemlje koja prima međunarodnu pomoć do aktivnog učesnika u izgradnji svetskog mira i bebzednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: