Marković: Ograničiti moć partija

Ministar Milan Marković ocenio je da će eventualno usvajanje Zakona o izboru odbornika pokazati da li će uspeti reforma političkog sistema Srbije.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 04.05.2009.

01:19

Default images

"Taj zakon predviđa direktan izbor predstavnika građana u lokalnim parlamentima, čime nestaje stranka kao posrednik koji određuje ko će se naći u odborničkoj klupi. Ako usvojimo takav zakon, nema dileme da na jesen možemo da govorimo i o promeni načina izbora narodnih poslanika", rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković za list "Blic".

On je ocenio da se radi o krupnoj promeni nakon koje će partije znatno izgubiti svoju moć i da, zbog toga, usvajanje tog zakona neće biti izvesno dok se ne obezbedi 126 potrebnih glasova poslanika u parlamentu.

Marković je rekao da je o tome razgovarao sa liderima partija vladajuće koalicije i da su svi podržali najavljenju reformu.

"Razgovarao sam i sa opozicijom i još ću da razgovaram. Iz tih razgovora mogu da zaključim da oni podržavaju Zakon o političkim partijama, svi osim Liberalnodemokratske partije. Ali to ne znači da će za to glasati", rekao je Marković.

Ministar je negirao da u tom predlogu zakona postoji odredba o uvođenju rezervnih poslanika.

Marković je podržao ideju predsednika Srbije Borisa Tadića o smanjenju broja poslanika u parlamentu na 150, ali je ocenio da ona treba da bude deo izmene Ustava.

Kao deo reforme, Marković je pomenuo i uvođenje kaucije za učešće na predsedničkim izborima kako bi se izbeglo finansiranje iz državnog budžeta kandidata koji na izborima osvajaju manje glasova nego što je bilo potrebno potpisa za kandidaturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: