SB: Inovacije značajne za oporavak

Inovacije će imati vitalni značaj za postkrizni privredi rast zemalja Evrope i centralne Azije, saopštila je Svetska banka.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

01:22

Default images

Banka je pozvala zemlje da se usredsrede na ključne prioritete radi održivog rasta putem osiguranja da se resursi za inovacije ne smanje u okviru fiskalne konsolidacije, već da se efikasnije koriste.

Preporučeno je, takođe, da se krizi pristupa kao mogućnosti za promenu politike kojom bi se zaštitio celokupan fond znanja čoveka, kulture i društva, poznat kao "Istraživanja i razvoj" (R&D) i nastavile investicije u ljudski kapital.

Prema izveštaju Svetske banke, koji će biti razmotren na Osmom godišnjem ekonomskom forumu o znanju od 29. aprila do 1. maja u Parizu, ekonomska kriza predstavlja veliku šansu za evropske i centralnoazijske zemlje za preusmeravanje investicija u Istraživanja i razvoj, putem reorganizacije Istraživačkih i razvojnih institucija (RDI) pod okriljem vlada, sa ciljem povećanja efikasnosti tih investicija.

Na Forumu će biti naglašeno da su investicije u ljudski kapital, uprkos sadašnjoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, od značaja na srednji i dugi rok i da ugledni univerziteti treba da predvode ta istraživanja i obrazuju istraživače koji mogu da donose inovacije.

U izveštaju je data detaljna analiza RDI u nekoliko zemalja Evrope i centralne Azije, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Srbiju, Hrvatsku, Poljsku i Bugarsku, kako bi se utvrdio sadašnji status RDI u tim zemljama i uloga koju one imaju u pružanju usluga istraživanja i razvoja industriji, kao i izazovi sa kojima se te organizacije suočavaju.

Analiza je pokazala da su, posle dve decenije tranzicije, mnoge od RDI koje još uvek posluju kao samostalne institucije učinile ograničeni progres kad je reč o kvantitetu i kvalitetu svojih interakcija sa celokupnim nacionalnim sistemom inovacija i, naročito, u obimu usluga koje pružaju industriji u područjima koja daleko zaostaju u razvoju, kao što su znanja vezana za upravljanje, licenciranje, podsticajne strukture i kadrovsku politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: