Moguća epidemija meningitisa

Od početka ove godine, u zapadnoj i centralnoj Africi od meningitisa je umrlo preko 2.500 ljudi, saopštio je UNICEF.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

09:18

Default images

Ova organizacija upozorava da bi to moglo da se izrodi u najgoru epidemiju te bolesti u poslednjih pet godina. Meningitis je infekcija opne mozga i kičmene moždine, a u Africi se najčešće javlja tokom vrelog perioda između januara i maja, pre svega u tzv. pojasu meningitisa - između Senegala i Etiopije.

Od početka ove godine do 5. aprila od meningitisa se u Africi razbolelo 47.310 ljudi, od kojih je umrlo 2.519, i to u Nigeriji, Nigeru, Burkini Faso i Čadu. Najteže je pogođena Nigerija, sa 1.701 smrtnim slučajem, pa Burkina Faso sa 389.

UNICEF naglašava da su životi ljudi i u drugim zemljama pomenutog pojasa u opasnosti, ukoliko se ne obezbede dodatne količine vakcina protiv meningitisa.

Mada su znatne količine ovih vakcina iz svetskih zaliha poslednjih meseci upućene u Afriku, samo u Nigeriji ih nedostaje još 2,5 miliona, a u Nigeru još 300.000, upozorava UNICEF.

Ministar zdravlja Čada je pre dve nedelje objavio postojanje epidemije meningitisa u zemlji i na nacionalnom radiju obećao da će vlada pokrenuti program vakcinacije. U Nigeru je takav program već pokrenut za stanovnike starosti od dve do 30 godina, a vakcine je obezbedila Svetska zdravstvena organizacija.

Meningitis se uglavnom prenosi kijanjem, kašljanjem, poljupcima i među osobama koje žive zbijene na skučenom prostoru ili dele čaše i pribor za jelo.

U pomenutoj visoko rizičnoj zoni, meningitis je, kao i polio, endemska bolest, a najžešća epidemija zabeležena je 1996/97. godine, kada je u Nigeriji bilo 100.000, a u Nigeru 50.000 zaraženih. Do 20 odsto onih koji prežive bakterijski meningitis pate od oštećenja mozga, gubitka sluha ili gubitka sposobnosti učenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: