BIA: Politička igra

Direktor BIA Saša Vukadinović poručio je članovima skupštinskog Odbora za bezbednost da neće dozvoliti da se rad agencije zloupotrebljava u političke svrhe.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 03.04.2009.

11:38

Default images

Na sednici na kojoj su se pojavili samo radikali, naprednjaci i narodnjaci nije bilo kvoruma za odlučivanje, ali su poslanici od šefa Bezbednosne agencije tražili odgovore na pitanje da li su službe pratile Zorana Đinđića, što je Vukadinović demantovao.

Saša Vukadinović je bio drugi put u dve nedelje među poslanicima.
Poslužen je kafom i kiselom vodom, a zatim su počela pitanja o akcijama “Kaktus”, “Mačva“ i “Šumadija”.

“Koji su to razlozi da ne možemo da dobijemo informaciju, kada znamo da je u ovim akcijama praćen Đinđić, tako što su praćeni njegovi saradnici", pitao je šef poslanika SRS-a Dragan Todorović.

Iako nije bilo kvoruma za odlučivanje, Vukadinović je pristao da odgovara na pitanja poslanika i rekao da su te akcije završene 2001. i da nikakve veze nisu imale sa praćenjem premijera.

On je rekao da sva pitanja povezana sa tim akcijama imaju oznaku državne tajne.

Prema njegovim rečima, zato bi bilo najbolje da sednica na kojoj bi poslanici dobili informacije o tim akcijama bude zatvorena za javnost i održana u sedištu Bezbednosno informativne agencije.

“Sve vreme postoji tendencija da BIA bude deo političkih igara, što ja ne želim da dozvolim”, kazao je on.

“To nije tajna da u tim svim akcijama nema okolnosti koje mogu da doprinesu rasvetljavanju pozadine ubistva premijera”, ukazao je Vukadinović. Vukadinović kaže da je razočaran kritikama da je izveštaj koji je pre desetak dana podneo Odboru rigidan i kaže da ga nisu ni pročitali svi poslanici.

“Sedam poslanika je bilo u posedu izveštaja, što ne znači da su ga i pročitali. Znači, najveće optužbe izražavaju oni koji nisu ni pogledali izveštaj”, rekao je on.

“Gospodine direktore, poslanici imaju pravo da pročitaju i da ne pročitaju. To je njihovo autonomno pravo”, odgovorio je Todorović.

Šef BIA odbacio je sumnje radikala da se njihove prostorije u Skupštini prisluškuju i pozvao poslanike da sledeću sednicu održe u prostorijama agencije i da ta sednica bude zatvorena za javnost.

Razgovor sa opozicijom završen je uz prijateljsko rukovanje i ćeretanje o važnosti službi u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Vukadinović o akcijama

Saša Vukadinović je novinarima posle sednice Odbora za bezbednost rekao da među podacima iz operacija “Kaktus”, “Mačva“ i “Šumadija” nema saznanja o ubistvu premijera Đinđića.

"Ove akcije su bile usmerene na rasvetljavanje najtežih krivičnih dela, završene su 2001. godine, i nije mi jasno zašto to neko ponovo poteže posle osam godina. Moj osećaj je da je u pitanju politička igra", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, te tri akcije izvedene su od januara do novembra 2001. godine i bile su usmerene na otkrivanje najtežih krivičnih dela, među kojima su i ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: