EPS zainteresovan za Crnu Goru

Upravni odbor EPS-a dao je saglasnost poslovodstvu tog preduzeća da učestvuje na tenderu za kupovinu 18,3 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore, piše Politika.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2009.

01:01

Default images

Knjigovodstvena cena Elektroprivrede Crne Gore je 992 miliona evra, a na tenderu za dokapitalizaciju izuzima se prenosna mreža. Prema knjigovodstvenoj vrednosti, ponuđeni procenat vrednosnih papira EPCG vredi najmanje 154,26 miliona evra, ne računajući prenosni sistem, a budući strateški partner mora da otkupi i udeo manjinskih akcionara.

Ukoliko svi manjinski vlasnici ponude svoje pakete akcija, strateški partner može da otkupi i stekne oko 44 odsto vlasništva EPCG izuzimajući mrežu čija je vrednost 370,92 miliona evra.

Kao preduslov da bi mogao da kupi deonice, EPS je za otkup tenderske dokumentacije uplatio 50.000 evra.

U narednom periodu, EPS će pripremiti sva potrebna dokumenta da bi se ispunili uslovi koje zahteva EPCG sa konkretnom finansijskom ponudom za preuzimanje ponuđenog dela akcija.

Osim EPS-a, tendersku dokumentaciju za dokapitalizaciju do sada su otkupili ruski “Inter Rao” i italijanski “A2A”.

Zanimljivo je da nijedna od kompanija koja je otkupila tendersku dokumentaciju nema zahtevani kreditni rejting za dostavljanje ponude, tako da će morati eventualno naknadno da ga obezbede, ili uđu u konzorcijum sa nekim ko ispunjava uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: