Četvrtak, 05.03.2009.

01:08

Kampanja za odricanje od crkve

Argentinski ateisti pokrenuli su kampanju kako bi uticali na one koji su kršteni katolici, a ne slažu se sa politikom crkve, da se formalno odreknu vere.

Izvor: B92

Default images

Internet kampanja "Ne u moje ime" ili Kolektivna apostazija ohrabruje ljude koji se samo nazivaju katolicima da pišu biskupima u biskupijama gde su kršteni i da od njih zatraže da zvanično upišu da su napustili crkvu. U Južnoj Americi živi oko polovina ukupnog broja katolika u svetu, ali veliki broj krštenih ne praktikuje religiju.

"Crkva broji sve one koji su kršteni katolici i lobira za zakone na osnovu tog broja, tako da pokušavamo da ukažemo na važnost toga da ljudi saopšte da više ne pripadaju crkvi", rekao je aktivista Arijel Belino, član ateističke grupe i bivši katolik.

Prema njegovim rečima, slične kampanje su pokretane u Španiji i Čileu.

Apostazija se u Rimokatoličkoj crkvi definiše kao potpuno i čvrsto odricanje od vere.

Istraživanje sporovedeno prošle godine pokazalo je da više od tri četvrtine od 40 miliona Argentinaca kažu da su katolici, ali da samo 20 odsto redovno ide na misu.

Većina relativno liberalnih Argentinaca se protivi katoličkoj doktrini kontrole rađanja, suzdržavanja od seksualnih odnosa pre braka i osude homoseksualnosti.

Buenos Ajres je prvi južnoamerički grad koji je odobrio sklapanje gej građanskih zajednica još 2003. godine.

Sredinom 1990-ih godina ukinuta je ustavna odredba da predsednik države mora da bude katolik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: