Srbija dobija policijske atašee

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da bi Srbija mogla da dobije policijske atašee u ambasadama i konzularnim predstavništvima u svetu.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

13:49

Default images

Dačić je, posle susreta sa stranim policijskim atašeima akreditovanim u Beogradu, rekao da je sa Ministarstvom spoljnih poslova u toku dogovaranje o sporazumu kojim bi se to omogućilo. On je najavio da će MUP svoje predstavnike prvo poslati u one države u kojima postoji potreba za aktivnom i brzom policijskom saradnjom.

U Beogradu trenutno ima 28 policijskih atašea iz 24 zemlje, a sa njima je, prema rečima Dačića, MUP Srbije prošle godine razmenio više od 1.500 raznih zahteva, dopisa i potraga.

On je istakao da će MUP inicirati da se sa mnogim državama potpišu sporazumi o policijskoj saradnji, a da će se sa policijskim atašeima u Beogradu održavati redovni sastanci, jer se samo tako može uspešno boriti protiv kriminala.

Kako je naglasio, i današnji sastanak je jasna poruka i našoj javnosti i kriminalnim grupama, da oni koji krše zakon neće imati gde da se sakriju, jer postoji dobra saradnja između policija i redovno se razmenjuju operativne i kriminalističke informacije.

Oficir za vezu češke policije Jirži Trojček je, obraćajući se u ime ostalih kolega, rekao da svi policijski atašei veoma cene inicijativu Srbije da se održavaju sastanci i razmenjuju iskustva, čime im se pruža prilika da iznesu svoje mišljenje i ocene saradnju.

On je precizirao da su, pošto Srbija planira da ima svoje policijske atašee u svetu, oficiri za vezu preneli iskustva svojih zemalja u toj oblasti, i preporučili su da njihovo raspoređivanje počne što pre.

Kako je naglasio Trojček, to je jedan od najefikasnijih instrumenata za uspešnu borbu protiv međunarodnog kriminala, koji ne zna za granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: