Šabić: Vlast dužna da informiše

Vlast još uvek ne komunicira sa javnošću primereno zahtevima demokratskog društva, smatra Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

15:34

Default images

Poverenik za informacije od javnog značaja Radoljub Šabić objasnio je da se u Srbiji pet godina primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali da se ipak mora uspostaviti princip po kome vlast, ne samo da je dužna da daje informacije onda kada ih mediji ili građani traže, već i da ih sama objavljuje, kako bi time olakšala informisanje.

"Potrebno je da državni organi informišu o načinu na koji raspolažu javnim novcem i resursima u zemlji koja ima problem korupcije i rastući problem nepoverenja građana u institucije", rekao je on i dodao da je najbolji način rešavanja tih problema javnost rada državnih organa.

Šabić je na završnom seminaru edukacije kadrova iz lokalne samouprave u primeni tog zakona, u beogradskom hotelu "Hajat", napomenuo da samo 20 odsto opština u Srbiji ima elektronske informatore o radu, što je, kako je rekao, jako loše, jer je to fiksna obaveza državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: